Slovensko / 27. december 2017

Európa sa podľa Blahu premení na neoliberálny tank, ak nebude postavená na týchto pilieroch

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 27. decembra (WebNoviny.sk) - Ak nebude myšlienka zjednotenej Európy postavená na sociálnom štáte, rovnosti medzi regiónmi, suverenite štátov a vzájomnom rešpekte, potom sa podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) premení na neoliberálny tank, k čomu dnes smeruje, a ako taký nemá šancu prežiť.

Obdobie zmŕtvychvstania EÚ

Ako povedal Blaha v rozhovore pre agentúru SITA, rok 2017 na prvý pohľad vyzerá ako obdobie zmŕtvychvstania EÚ, ale v skutočnosti je to len ticho pred búrkou. „Slovensko potrebuje stabilnú a sociálnu Európsku úniu, a preto je tento vývoj nebezpečný. Slovensko musí upozorňovať na také témy, ako je nerovnosť vo vzťahu ku kvalite potravín, v prideľovaní agentúr, v sociálnom prístupe a v ďalších iných témach, pretože ak na sociálne témy nebudú upozorňovať tie chudobnejšie regióny, tak sa v EÚ nikdy nič nezmení,“ zdôraznil Blaha.

Zlyhania Bruselu

Kým sa EÚ nevráti k ľuďom, ľavica musí podľa Blahu upozorňovať na bruselské zlyhania. „Od toho sa odvíja aj určitá euroskepsa, ktorá nemá nacionálno-konzervaívny, ale ľavicový náboj. Tu je čoraz viac cítiť nielen na Slovensku, ale aj v mnohých západných krajinách vrátane Francúzska, Holandska či Dánska,“ povedal Blaha s tým, že tento ľavicový antiglobalizmus bude rásť a on osobne v ňom vidí veľa pozitívneho. „Začiatkom roka 2018 mi vyjde politologická kniha s názvom Antiglobalista, v ktorej podrobujem kritike tak neoliberálny globálny model, ako aj západný imperializmus. Nie je to o tom, aby sme odmietali Európu, ale o tom, aby sme ju zmenili,“ dodal.

Zdroj: Webnoviny.sk - Európa sa podľa Blahu premení na neoliberálny tank, ak nebude postavená na týchto pilieroch © SITA Všetky práva vyhradené.