Slovensko / 13. apríl 2018

Kusý sa bude snažiť obhájiť svoj post starostu, Bajan zatiaľ kandidatúru nepotvrdil

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 15. apríla (WebNoviny.sk) – Starosta Petržalky Vladimír Bajan zatiaľ neuviedol, či sa bude v novembrových komunálnych voľbách opäť uchádzať o post starostu najväčšej bratislavskej mestskej časti. „Počkáme si na to, myslím si, že je dosť času,“ povedal pre agentúru SITA.

Na otázku, kedy to médiám povie, odpovedal, že ak nebude nič mimoriadne, vyzerá to tak, že v septembri.  V komunálnych voľbách v roku 2014 získal Vladimír Bajan 6 382 hlasov, volebná účasť v Petržalke dosiahla 28,35 percenta.

V súčasnosti je Bajan petržalským starostom piatykrát a zároveň je aj poslancom bratislavského mestského i bratislavského krajského zastupiteľstva.

Kusý sa pokúsi obhájiť svoj post

Súčasný starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý sa bude snažiť obhájiť svoj post aj v novembrových komunálnych voľbách. Svoju kandidatúru na post starostu novinárom Kusý potvrdil v utorok. Na tento post kandidoval ako nezávislý a zastáva ho od 23. decembra 2010. Ako dodal, nad kandidatúrou na primátora hlavného mesta SR Bratislavy neuvažoval a ani nad tým neuvažuje. Rudolf Kusý vlani kandidoval na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, o ktorý sa uchádzal ako nezávislý kandidát. Vo voľbách do orgánov vyšších územných celkov získal druhú najvyššiu podporu, volilo ho 33 489 (18,55 %) voličov.

Nesrovnal sa kandidatúrou zatiaľ nezaoberá

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal sa kandidatúrou na primátora v tohtoročných novembrových voľbách zatiaľ nezaoberá. „Už som túto otázku párkrát dostal, mám však pred sebou ešte veľa práce. Keď príde vhodná doba, včas to oznámim,“ odpovedal v utorok primátor na otázku, kedy sa tým bude zaoberať. Koncom minulého roka v rozhovore pre agentúru SITA povedal, že sa sústredí na splnenie sľubov, ktoré dal Bratislavčanom. Za úspech považuje rokovanie s vládou, že mestu prispeje na opravu ciest. Jeho cieľmi na tento rok sú hotové Námestie slobody, dokončený podchod na Trnavskom mýte a oprava ciest. Ivo Nesrovnal je primátorom Bratislavy od novembra 2014. V komunálnych voľbách získal 50 630 voličských hlasov. Za ním skončil bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik so ziskom 40 481 hlasov. Milan Kňažko získal 35 562 hlasov.

Čahojová bude kandidovať za starostku

O post starostky Karlovej Vsi sa bude v novembri opäť uchádzať aj starostka mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Dana Čahojová. Oznámením sa rozhodla uviesť na pravú mieru informácie o svojej kandidatúre na primátorský post. Súčasná bratislavská mestská poslankyňa nebude kandidovať na funkciu primátorky hlavného mesta SR Bratislavy. Agentúru SITA o tom v utorok informoval hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes. Kandidovať na post starostky bude Dana Čahojová ako nezávislá. Karlovešťania si ju zvolili v komunálnych voľbách v novembri 2014. Predtým pôsobila štyri roky ako miestna poslankyňa bratislavskej mestskej časti Karlova Ves a ako aktivistka občianskeho združenia Naša Bratislava.

Mrva zvažuje bojovať o primátorský post

Kandidatúru na primátora Bratislavy zvažuje aj starosta bratislavských Vajnôr a zároveň bratislavský mestský poslanec Ján Mrva. Agentúre SITA minulý týždeň poskytol stanovisko, v ktorom poznamenal, že sa rozhoduje, či po dvanástich rokoch vo funkcii starostu mestskej časti Vajnory bude kandidovať na primátora hlavného mesta. „Je pravda, že uvažujem o kandidatúre, ale nikde som ešte svoju kandidatúru oficiálne neoznámil. Ak to oznámim, tak to bude poriadne a chlapsky, ako sa na primátora patrí,” spomenul. Aj Mrva vlani kandidoval na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja, o ktorý sa uchádzal ako nezávislý kandidát. Starosta Vajnôr skončil na štvrtom mieste, volilo ho 28 842 voličov (15,97 %). Svoju kandidatúru na post primátora hlavného mesta SR Bratislavy zatiaľ oficiálne pred novinármi oznámil architekt Matúš Vallo. V kandidatúre ho podporí tím odborníkov zjednotených pod názvom Team Vallo. Ako dodal, chce tak zúročiť viac než dvojročnú prácu na dokumente Plán Bratislava - Návod na lepšie mesto, o ktorý sa bude opierať aj jeho volebný program. Matúš Vallo je architekt a mestský aktivista. Je tiež basgitaristom a členom skupiny Para. Spolu s kolegami z ateliéru vytvoril projekt pod názvom Mestské zásahy, ktorého cieľom je urobiť malé zásahy do interiéru Bratislavy, ktoré by mali jej obyvateľom spríjemniť život.

Zdroj: Webnoviny.sk - Kusý sa bude snažiť obhájiť svoj post starostu, Bajan zatiaľ kandidatúru nepotvrdil © SITA Všetky práva vyhradené.