Slovensko / 25. september 2018

Pojednávanie v spore o zmenkách zrušili, Kočnerova spoločnosť podala námietku zaujatosti sudcu

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 25. septembra (WebNoviny.sk) - Na stredu avizované pojednávanie v spore o zmenku za viac ako 26 miliónov eur zrušili pre námietku zaujatosti sudcu zo strany žalobcu, teda spoločnosti Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariána Kočnera.

"Markíza je skutočne prekvapená, že žalobca podal námietku zaujatosti voči sudcovi jeden deň pred vytýčeným pojednávaním. Je zjavné, že po neúspešnej snahe o odročenie pojednávania sa žalobca snaží vyhnúť akýmkoľvek spôsobom vráteniu zmenky do súdneho spisu. Na vydanie zmenky bol žalobca súdom opakovane vyzvaný a túto výzvu jednoducho odignoroval," uvádza sa v reakcii mediálneho zástupcu spoločnosti Markíza Slovakia. Markíza je v súdnom spore žalovaným v druhom rade po svojom exriaditeľovi Pavlovi Ruskovi.

Zmenky do spisu nevrátil

Zmenky podľa Markízy Marián Kočner do spisu nevrátil aj napriek tomu, že pri výsluchu na Špecializovanom trestnom súde prisľúbil predloženie zmeniek do polovice júla 2018. "Ak by bola zmenka v poriadku, ako tvrdia Kočner a Rusko, určite by neváhal s jej predložením do súdneho spisu a súhlasil by dávno aj s jej preskúmaním znalcom navrhovaným Markízou," zdôrazňuje spoločnosť. Súd by mal žalobu podľa Markízy bez zmenky zamietnuť, pričom zo strany žalobcu ide podľa spoločnosti o zdržiavaciu taktiku a ďalšie pokračovanie v marení spravodlivosti. Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza". Podľa Ruska je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka v Markíze Silvia Volzová, vinou ktorej sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila," uviedol Rusko s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia. Podľa neho totiž hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, ako tomu predísť, bol podľa Pavla Ruska kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tak, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok.

Kočner sa nachádza vo väzbe

Podmienkami vyplatenia boli predĺženie vysielacej licencie na ďalšie obdobie, zvýšenie hodnoty televízie, ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. „Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať," povedal Rusko s tým, že návrh na spôsob kúpy Gamatexu mu prezentoval právnik Ernest Valko, ktorý bol vtedy aj podpredsedom licenčnej rady. Podľa Ruska ho práve on upozornil, že prechodom licencie na Gamatex by mohlo nakoniec dôjsť k jej zrušeniu. Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požaduje firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariána Kočnera. Ten sa však momentálne nachádza vo väzbe. Polícia ho totiž spolu s Pavlom Ruskom v súvislosti so zmenkami obvinila z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ešte predtým však Kočner originály zmeniek vybral zo súdneho trezoru. Markíza počas súdnych konaní pravosť zmeniek, a najmä tvrdenie, že boli podpísané v rokou 2000, dlhodobo spochybňovala. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala, pričom v odvolacom konaní namietala zaujatosť sudkyne Krajského súdu v Bratislave.

Zdroj: Webnoviny.sk - Pojednávanie v spore o zmenkách zrušili, Kočnerova spoločnosť podala námietku zaujatosti sudcu © SITA Všetky práva vyhradené.