Ekonomika / 05. marec 2018

Sociálna poisťovňa vyplácala do zahraničia takmer 270 tisíc dôchodkov

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 5. marca (WebNoviny.sk) - Sociálna poisťovňa vyplácala v minulom roku do cudziny takmer 270 tisíc dôchodkov. Najviac pravidelne vyplácaných dôchodkov s počtom takmer 135,2 tisíca smerovalo v minulom roku do Českej republiky.

Nasledovalo Nemecko s 37 434 dôchodkami, Rakúsko s celkom 25 927 vyplatenými penziami, či Maďarsko s celkovo 22 515 vyplatenými dôchodkami. Z dôchodkov vyplatených do zahraničia bolo 180,6 tisíca starobných, takmer 44,8 tisíca invalidných a 29 tisíc vdovských. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.


Do krajín, na ktoré sa nevzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie, sa podľa neho dôchodky vyplácajú pozadu v trojmesačných lehotách, vždy až po predložení potvrdenia o žití poberateľa dôchodku. Potvrdenie o žití sa predkladá štyrikrát do roka, a to vždy k 1. januáru, k 1. aprílu, k 1. júlu a k 1.októbru kalendárneho roka. Do štátov, na ktoré sa vzťahujú koordinačné nariadenia Európskej únie, sa dôchodky vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch. Potvrdenie o žití sa predkladá jeden krát ročne, a to k 31. januáru daného roka. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - Sociálna poisťovňa vyplácala do zahraničia takmer 270 tisíc dôchodkov © SITA Všetky práva vyhradené.