Svet / 24. máj 2018

Tri bojovníčky za práva žien v Saudskej Arábii prepustili, osud ďalších zatknutých je otázny

                
                
                
                    
                
                
                DUBAJ 24. mája (WebNoviny.sk) - V Saudskej Arábii vo štvrtok prepustili na slobodu tri aktivistky zo skupiny desiatich žien aj mužov aktívnych v boji za práva žien, ktorých zatkli minulý týždeň. O prepustení troch z nich informovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Nemajú prístup k právnej pomoci

Všetky tri, Aiša al-Maná, Hissáh al-Šejk aj Madíha al-Ažrúš, patria k dlhoročným bojovníčkam za práva žien a všetky tri sa zúčastnili aj na historicky prvom proteste proti zákazu ženského šoférovania, ktorý sa konal už v roku 1990. Vo väzbe tak z pôvodne desaťčlennej skupiny aktivistov zatknutých minulý týždeň zostávajú ešte štyri ženy a traja muži. Ako v utorok informovali ich príbuzní, všetkých desiatich zatkli saudskoarabskí policajti v metropole Rijád a previezli ich do Džiddy, kde ich už týždeň zadržiavajú. Nemajú prístup k právnej pomoci, väčšine z nich povolili za ten čas len jeden telefonát rodinným príslušníkom, jednej zo zatknutých neumožnili ani ten.

Zákaz šoférovania pre ženy končí

Zatknuté bojovníčky za práva žien sa angažovali najmä v úsilí o to, aby v krajine umožnili šoférovať aj ženám. Načasovanie ich zatknutia pôsobí na prvý pohľad mierne nelogicky, keďže Saudská Arábia už koncom minulého roka oznámila, že zákaz šoférovania pre ženy sa počínajúc 24. júnom tohto roku končí. Podľa agentúry Associated Press však saudskoarabská polícia hneď po tomto oznámení kontaktovala ľudskoprávne aktivistky s tým, aby sa neopovážili tieto zmeny komentovať na sociálnych sieťach a už vôbec nie poskytovať v tejto súvislosti rozhovory. Tým, čo spája až sedem osôb zo skupiny desiatich pôvodne zadržaných, boli ich spoločné plány na založenie mimovládnej organizácie Amina, ktorej hlavným cieľom mala byť pomoc obetiam domáceho násilia. Aktivistky len nedávno požiadali o registráciu tejto organizácie.

Hrozí im až 20-ročné väzenie

Podľa stanoviska saudskoarabského ministerstva vnútra bolo dôvodom ich zatknutia to, že "komunikovali so zahraničnými subjektmi" a "poskytovali peniaze zahraničným kruhom s cieľom destabilizovať a poškodiť kráľovstvo". Podľa právnych expertov, ktorých citujú saudskoarabské médiá, hrozí zatknutým aktivistkám možno až 20-ročné väzenie. Ak by boli uznané vinnými z vlastizrady, môžu dostať aj trest smrti, to je však podľa právnikov nepravdepodobné.

Zdroj: Webnoviny.sk - Tri bojovníčky za práva žien v Saudskej Arábii prepustili, osud ďalších zatknutých je otázny © SITA Všetky práva vyhradené.