Slovensko / 11. december 2017

Vláda nevie vládnuť, tvrdí Pčolinská a vymenovala problémy v školstve

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Vláda podľa poslankyne NR SR z hnutia Sme rodina Adriany Pčolinskej nevie vládnuť. Myslí si to po prečítaní návrhu zákona o štátnom rozpočte v kapitole školstvo, o ktorom bude parlament hlasovať v stredu.

Reforma školstva neprichádza

„Aj svoje vlastné programové vyhlásenie vlády považuje koalícia len za zdrap obyčajného papiera. Reforma školstva ani po dvoch rokoch neprichádza. Učitelia mali mať od januára 2018 o šesť percent vyššie platy. K tomu sa zaviazala vláda. Aká je realita? Vyššie platy nebudú,“ povedala Pčolinská v pondelok pre agentúru SITA. Pčolinská upozorňuje, že podľa programového vyhlásenia vlády Roberta Fica „vláda zabezpečí výrazné zvýšenie verejnej investície do školstva, spojené so zásadnými vnútornými zmenami systému školstva.“ Realitou však podľa nej je, že rozpočet rezortu medziročne klesá o takmer 70 miliónov eur.

Školské budovy v katastrofálnom stave

„Žiakom chýbajú učebnice. Deťom so zdravotným znevýhodnením, či s rôznymi poruchami správania a učenia chýbajú asistenti. Školské budovy sú v havarijnom stave. Internáty pre vysokoškolákov tiež. Na školách pôsobí najmä finančne a spoločensky nedocenená staršia učiteľská generácia. Vysokoškolskí pedagógovia sa na fakultách musia skladať na toaletný papier. Najkvalitnejší mladí ľudia odchádzajú na zahraničné vysoké školy, no naspäť na Slovensko sa už vrátiť nechcú,“ upozornila Pčolinská s tým, že výkonnostná úroveň slovenských žiakov v prírodovednej, matematickej a čitateľskej gramotnosti neustále klesá. Rovnako ako ich sebadôvera vo vlastné schopnosti. Vláda podľa Pčolinskej nerobí nič, iba zobrala školstvu 70 miliónov eur. „Uviedla som niekoľko oblastí, v ktorých je pripravovaný návrh štátneho rozpočtu v kapitole ministerstva školstva neakceptovateľný. Preto nemôžem zahlasovať za jeho schválenie,“ povedala. Hnutia Sme rodina podporuje podľa nej oprávnené požiadavky zamestnancov v školstve, vede a výskume a preto žiada, aby im vláda v oveľa väčšej miere vyšla v ústrety.

Zdroj: Webnoviny.sk - Vláda nevie vládnuť, tvrdí Pčolinská a vymenovala problémy v školstve © SITA Všetky práva vyhradené.