Ekonomika / 30. november 2017

Žiadny poslanec Smeru-SD, SNS alebo Most-Híd si podľa hnutia OĽaNO nezaslúži zvýšenie platu

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) - Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) v piatok predloží doslovné znenie návrhu zákona vlády na zmrazenie platov politikov ako pozmeňujúci návrh k zákonu o zdravotnej starostlivosti. Agentúru SITA o tom informoval hovorca OĽANO Matúš Bystriansky.

„Nevidíme žiadny dôvod, aby sme hlasovanie o zmrazení platov politikov zbytočne odsúvali na budúci týždeň a naďalej stresovali ľudí,“ uviedli poslanci hnutia vo svojom stanovisku a vyzvali poslancov Smeru, aby prejavili dobrú vôľu a zahlasovali už v piatok, ak to so zmrazením platov myslia naozaj vážne.

Vyššie platy si nezaslúžia

„Naše hnutie opakovane predkladalo a bude predkladať návrhy na zmrazenie platov politikov dovtedy, dokedy budú politici Slovensko zadlžovať. Aj tento rok dlh, ktorý Ficov zlepenec spácha na úkor našich detí, bude približne jeden a pol miliardy eur,“ uviedlo OĽANO v stanovisku. Dodalo, že za tejto situácie si žiadny poslanec Smeru-SD, Mostu-Híd či SNS „vyšší plat nezaslúži, keďže nevyužili svoje postavenie na zastavenie rozkrádania a zadlžovania Slovenska“. OĽANO tvrdí, že to, ako vláda rieši túto situáciu, je len dôsledkom neschopnosti alebo priamo zlého úmyslu koalície. „Vláda už dvanásť mesiacov vie, že takýto problém máme a doteraz nevedela navrhnúť zmysluplné riešenie,“ konštatuje hnutie. Prezident Andrej Kiska očakáva, že si koaliční partneri vzniknutú situáciu okolo svojich platov vyriešia medzi sebou. Agentúru SITA o tom informoval jeho hovorca Roman Krpelan a dodal, že prezident každý mesiac rozdeľuje svoj plat pre rodiny v núdzi. Kiska doteraz rozdal viac než dvestotisíc eur a podľa Krpelana v tom bude ďalej pokračovať.

Najskôr by mali podľa Danka vychladnúť emócie

Predseda parlamentu Andrej Danko je proti akémukoľvek nesystémovému narastaniu miezd ústavných činiteľov a rôznym anomáliám odmeňovania vo verejnej a štátnej sfére. Ako zdôraznil vo štvrtok na tlačovej besede, v prípade problému rozmrazenia platov ústavných činiteľov treba, aby najprv vychladli emócie a potom treba hľadať riešenie. Podľa Danka by ešte na prebiehajúcej schôdzi parlamentu mohlo byť prijaté riešenie cez teraz otvorené zákony. Vláda si však musí splniť domácu úlohu a pripraviť zákon, aby túto otázku vyriešila systémovo. V návrhu zákona by mali byť podľa Danka tiež pomenované výhody, vrátane využívania áut, domov či lietadiel. Iniciatívu na zavedenie systémového odmeňovania podľa Danka privítal aj prezident Andrej Kiska, s ktorým predseda parlamentu volal krátko pred tlačovou besedou. Danko uviedol, že sa tiež rozprával s predsedom vlády Robertom Ficom a vyzval ho k rozvahe, pretože zmrazovanie platov nepovažuje za problém, ktorý by sa nedal vyriešiť. Fico, ktorý je na summite v africkom štáte Pobrežie Slonoviny, očakáva, že parlament do konca roka zmení svoje rozhodnutie týkajúce sa zmrazovania platov ústavných činiteľov. „Očakávam, že NR SR zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ vyhlásil Fico v stanovisku v stredu.

Skrátené konanie nepodporila ani koalícia

Poslanci NR SR v utorok hlasovaním rozhodli, že nebudú na tejto schôdzi rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Skrátené legislatívne konanie nepodporili ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Niektorí boli proti, niektorí sa zdržali hlasovania alebo nehlasovali. Za skrátené legislatívne konanie zo SNS bol len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej ĽSNS.

Zdroj: Webnoviny.sk - Žiadny poslanec Smeru-SD, SNS alebo Most-Híd si podľa hnutia OĽaNO nezaslúži zvýšenie platu © SITA Všetky práva vyhradené.