Tech / 10. apríl 2018

Ako vyberať náplň do tlačiarne

Napriek tomu, že žijeme v digitálnej ére, je stále väčšina informácií archivovaná na papieri. Skrátka a jasne, staré dobré tlačiarne len tak rýchlo nevymiznú. A s nimi tu, samozrejme, budú aj náplne. Viete podľa čoho ich vyberať a aký je medzi nimi rozdiel?

Toner alebo cartridge

 

Prvý rozdiel je daný typom tlačiarne, ktorú používate. Laserové zariadenia využívajú originálne alebo kompatibilné tonery, čiže v zásade akési kazety so špeciálnym práškom. Ten sa pri tlačiarenskom procese doslova zapeká na papier, čo predstavuje veľmi rýchly, efektívny a lacný spôsob ako tlač realizovať.

 

Keď sa povie cartridge, takisto máme na mysli kazetu (doslovný anglický preklad), avšak ide o náplň do atramentových tlačiarní. Sú pomerne obľúbené a využívané najmä na miestach a v situáciách, ktoré nevyžadujú veľkoobjemovú tlač (malé kancelárie, domácnosti a pod.)

 

Farby

 

Pri tlačení jednoduchého textu si pravdepodobne vystačíte s čiernou náplňou, avšak ak tlačíte fotky či grafiku, určite uvítate možnosť farebnej tlače. V prípade cartridgeov dostanete buď čierne alebo farebné varianty, farebné tonery sa predávajú zvlášť v azúrovom, purpurovom, žltom a čiernom prevedení tak, ako to majú napr. kompatibilné tonery Canon. Všetky ostatné farby totiž vznikajú miešaním štyroch vyššie uvedených farieb.

 

Originál, kompatibilný alebo repasovaný?

 

Na trhu nájdete tri rôzne typy náplní bez ohľadu na to, k akej značke prislúchajú. Originálne náplne pochádzajú priamo od výrobcu príslušného typu tlačiarne. Jedná sa o najdrahšie náplne na trhu, za ktorými však obvykle stojí silná značka, zaručujúca bezchybnú tlač, jednoduchú inštaláciu a vysokú výdrž. Kompatibilné náplne sú použiteľné na viacero rozličných tlačiarní (napr. atramentové od rôznych výrobcov). Sú spravidla lacnejšie, ich kvalita však závisí od dôveryhodnosti mena výrobcu.

V prípade repasovaných náplní sa jedná o pôvodom originálne náplne, ktoré sa po použití vyčistili, v prípade poškodenia opravili a znovu naplnili. Takéto riešenie je veľmi moderné a ekologické.

(Deed/PR)