Zaujímavosti / 22. apríl 2014

Letecké snímky neuveriteľných vodných krajín

Považujeme ju za samozrejmosť aj napriek tomu, že by sme bez nej nedokázali prežiť ani jediný deň. Ako povedal Leonardo da Vinci, vode bola daná čarovná moc byť miazgou života. Preto by sme si mali uvedomiť ako dôležitá a nevyhnutná je pre náš život a tak sa k nej začali aj stavať.

Jej dôležitosť si uvedomuje aj Edward Burtynsky, jeden z najuznávanejších kanadských fotografov, ktorý je známy svojim vyobrazovaním globálnych priemyselných krajín a ich dôsledkov na životné prostredie. Najnovšia séria fotografií s názvom „Water“ rozpráva príbeh o tom, odkiaľ voda vlastne pochádza, ako ju používame, distribuujeme ale aj ako ňou plytváme.

„Musíme sa naučiť rozmýšľať viac dlhodobo o dôsledkoch toho, čo robíme, zatiaľ čo to robíme. Dúfam, že tieto obrázky budú stimulovať proces zmýšľania o niečom podstatnom pre naše prežitie; niečom, čo často považujeme za samozrejmosť - kým to bude preč.“

Využitím vtáčej perspektívy nám fotograf ukazuje vzdialené vodné zdroje, pozoruhodné staroveké studne, rituály masového kúpania či transformáciu púští na mestá s množstvom nábreží. Okrem toho skúma aj infraštruktúry vodného hospodárstva, gigantické vodné priehrady, terasovité ryžové polia v srdci Číny, obrovské zavlažovacie systéme Ameriky a mnoho ďalších.

Tieto poetické fotografie sú zároveň dôležitou správou, pretože odhaľujú súčasť nášho života na zemi, ktorá poháňa rozkvet celej civilizácie a načrtáva, do akej miery naša budúcnosť závisí od každodenného správania sa k tomuto vzácnemu zdroju. „Water“ je k dispozícií aj vo forme knihy rozdelenej na šesť kategórií - Distress, Control, Agriculture, Aquaculture, Waterfront a Source.

Monika Budayová/edwardburtynsky.com/

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader