Zaujímavosti / Cestovanie / 22. február 2014

Mojžišov most v Holandsku: Prejdite sa suchou nohou skrz hladinu

To, že rieky rozdeľujú dva brehy a mosty ich opäť spájajú je klasická schéma. V Holandskom Halsterene nájdeme taký most, ktorý síce spája dva brehy ale súčasne rozdeľuje vodnú priekopu na polovicu. Most totiž nevedie ponad, ale priamo cez vodu.

Fort de Roovere je historická pevnosť na juhozápade Holandska a je súčasťou obranných pevností a vodných ciest pochádzajúcich zo 17. storočia, ktoré však postupne chátrali. Architekti skupiny RO & AD boli požiadaní o navrhnutie takého mosta, ktorý by sa perfektne hodil do tejto historickej oblasti a žiadnym spôsobom nenarúšal jej ducha a okolitú prírodu. Preto sa rozhodli pre „neviditeľný most“, ktorý je zasadený priamo v priekope a umožňuje ľuďom takmer nepozorovanie prejsť cez hladinu rieky. Dve priehrady na každom konci priekopy zaisťujú, že ani počas dažďov voda neprekročí steny mostu a nepretečie.

Fort de Roovere

Z diaľky je takmer neviditeľný, pretože hladina vody zostáva na rovnakej úrovni okolitej vody a pôdy. Ako sa však približujete, most sa objaví a máte pocit, že voda sa rozostúpila, aby vám umožnila prejsť k pevnosti. Vybudovanie takéhoto mostu cez obrannú priekopu bol šikovný spôsob ako zamaskovať cestu k pevnosti. Bola by predsa hlúposť stavať klasický most ponad priekopu a dať tak nepriateľovi jedinečnú šancu, ako ju dobiť. To je dôvod, prečo neviditeľný most tak dokonale splýva s krajinou. Pevnosť je v dnešnej dobe lákadlom mnohých turistov aj vďaka mnohým trasám pre cyklo- a pešiu turistiku.

Most je známy pod názvom The Moses Bridge, teda Mojžišov most. Odvodený je z biblického rozprávania o úteku Izraelitov na čele s Mojžišom cez Červené more. Mojžiš natiahol ruku nad vodu a Červené more sa pre Izraelitov rozdelilo, aby prešli cez neho po suchej zemi. Práve steny tohto unikátneho mostu držia vodu tak, ako ju držal Mojžiš, aby chodci mohli cez ňu prejsť priamo k pevnosti.


Architektúra, ktorá splýva s prírodou.
Architekti hľadali inšpiráciu aj v Starom zákone.

Monika Budayová / mentalfloss.com / Wiki

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader