Zaujímavosti / Cestovanie / 19. júl 2014

Paríž nie je len o Eiffelovke. Morettiho dúhový komín má tiež čo ponúknuť.

Paríž je nádherné historické mesto, ktoré ročne láka tisícky návštevníkov, ktorým ponúka množstvo pamiatok a atrakcií. Toto výnimočné mesto však nie je len o Eiffelovej veži, Versailles či známej Champs-Elysées.

V bohatej parížskej štvrti La Défense nájdete tie najpozoruhodnejšie kúsky moderného umenia. Na ploche viac ako 400 akrov je roztrúsených okolo 60 sôch, plastík a pamätníkov navrhnutých umelcami ako Louis-Ernest Barrias či Alexander Calder. Jedna z nich sa týči k nebu ako gigantické farebné lízatko a je ňou farebná veža nazývaná Cheminée Moretti alebo jednoducho Le Moretti.

Jedná sa o 32 metrov vysoký komín zahalený do farebných pramienkov sklených vlákien. Le Moretti sa skladá z 672 sklolaminátových trubiek s priemerom v rozmedzí 2 až 30 centimetrov, ktoré sú lakované v 19 rôznych farbách. Ich celková dĺžka je 22 kilometrov a dokopy vážia neuveriteľných 27,5 tony. Tieto rúrky pokrývajú celý vonkajší povrch komína, ktorý je v noci nasvietený reflektormi, čo umožňuje jeho odrážanie v oknách okolitých budov. Stavba bola dokončená v roku 1990 a slávnostne otvorená v 1995.

Monika Budayová/amusingplanet.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader