Zaujímavosti / Videá / 06. apríl 2014

Posledný muž odsúdený na trest smrti v Československu

Štefan Svitek vstúpil do dejín Československa ako posledný muž odsúdený na trest smrti. Ten zrušili až v roku 1990 prijatím Listiny základných práv a slobôd, ktorá v článku 6 hovorí: „Trest smrti sa nepripúšťa.“

- Obsah tohto článku nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov alebo pre slabšie povahy -

Biografia

Vyrastal v rodine alkoholika a násilníka, čo zanechalo značné stopy na Svitekovom správaní. Keďže Štefanov otec často bil svoju rodinu, pokladal to za úplne normálne. Prvé problémy sa objavili už v puberte, kedy páchal rôznorodú trestnú činnosť. Medzi nimi aj krádeže či týranie zvierat. Vrcholom bolo, keď uniesol mentálne retardovanú ženu, ktorú väznil a pravidelne znásilňoval. Viackrát bol umiestnený do protialkoholickej a psychiatrickej liečebne. Neskôr sa oženil s Rómkou Máriou, ktorá si z predchádzajúceho vzťahu priviedla do manželstva dvojročnú dcéru. Bývali v rodinnom dome v Brezne a čoskoro sa začalo prejavovať jeho agresívne správanie. 

Spáchanie trestného činu

Osudným dňom pre rodinu Štefana Sviteka bol 30. október 1987. Cez deň Svitek spoločne s kolegom narezali a odviezli drevo známemu. Ten im dal za odmenu víno a chlapi sa šli doraziť do miestnej krčmy. Keď mal Svitek svoju „hladinku“, rozhodol sa ísť domov. Dvere do domu boli zamknuté, a tak začal kričať a búchať. Manželka ho nechcela pustiť dnu a snažila sa ho zahnať so slovami, aby sa vrátil tam, odkiaľ prišiel. To ho tak rozzúrilo natoľko, že za pomoci sekery vylomil dvere. Strhla sa hádka a Štefan ju ukončil 16 ranami sekerou do svojej ženy. Potom, ako sa začali prebúdzať aj jeho dcéry (4 a 6 rokov), zaútočil aj na nich. Krv ho silne vzrušila a prebudila v ňom monštrum. Kuchynským nožom rozrezal trup svojej žene, vybral jej vnútornosti a odrezal prsia. Bez povšimnutia nenechal ani šesťmesačný plod dieťaťa, ktorý chladnokrvne rozrezal za pomoci žiletky. Nad telami sa sexuálne ukájal. Začalo svitať a Štefan z miesta činu ušiel. Chcel sa opiť a následne spáchať samovraždu. To sa mu nepodarilo, pretože zaspal. Na druhý deň chcel svoj plán dokončiť, to sa mu však opäť nepodarilo. V cudzom dome sa chcel obesiť, avšak trám to nevydržal a Svitek spadol z veľkej výšky na zem a upadol do bezvedomia. Medzitým našli  Štefanovu zmasakrovanú rodinu a polícia začala pátrať po vrahovi. Netrvalo dlho a Sviteka chytili. Ten sa k činu priznal.

Výsledok vyšetrovania

Pri vyšetrovaní znalci uviedli, že ide o veľmi agresívnu a psychopatickú bytosť so sklonmi k sadomasochizmu, nekrofílii a zoofílii. Svitek sa priznal ku kastrovaniu býkov za pomoci rozbitej žiarovky. Nad odrezanými genitáliami potom onanoval. Sexuálne orgie praktikoval aj so zvieratami ako sú kone, ovce a kravy. Vzrušovalo ho pichanie ihlou do svojich bradaviek a semenníkov, zavádzanie predmetov do konečníka, či bodanie hrdzavého drôtu do brucha.  Alkoholizmus ešte viac zosilňoval jeho deviáciu. Za jeho najväčší sexuálny zážitok pokladá vraždu. Svoj čin neľutoval.

Keďže bolo vyliečenie Sviteka nemožné, Krajský súd v Banskej Bystrici ho odsúdil na trest smrti. 8. júna1989 bol popravený v Bratislave a stal sa tak posledným odsúdeným na trest smrti v Československu. 

Pôvodny spis Štefana Sviteka zo stránky vazen.sk:

Lýdia Tkáčová / Wiki, Youtube, kriminalistika.eu, vazen.sk

- Video dokument nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov alebo pre slabšie povahy -

 

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader