Zaujímavosti / Cestovanie / 17. júl 2014

TOP 10 jedinečných a nezvyčajne krásnych pláží

Leto je v plnom prúde a tisícky ľudí smerujú na pláže, aby si užili vytúžený oddych. Horúci piesok pod nohami a krištáľovo čisté teplé more je to, po čom túži väčšina ľudí. Ak však hľadáte niečo iné, pozrite sa na týchto desať pláží, ktoré sú trošku z iného súdku.

Glass Beach, Kalifornia, USA - pláž sa nachádza v blízkosti Fort Bragg a je výsledkom toho, ako sa príroda dokáže vysporiadať s ľudskou hlúposťou. Tieto obrúsené kúsky skla boli kedysi jednoducho odpadom hodeným do mora, ktoré sa časom obrúsilo na morskom dne pomocou vody a kameňov. Dnes je toto miesto populárnou turistickou atrakciou a poskytuje výnimočnú prechádzku po sklenenom štrku, ktorý sa však nesmie zbierať a odnášať domov ako suvenír.

Golden Horn (Zlatni Rat), Brač, Chorvátsko - pláž vyčnieva 530 metrov do krištáľovo čistého Jadranského mora a svojou jedinečnou polohou láka ročne tisícky turistov a rekreantov z celého sveta, ktorí milujú slnko, teplé more a vodné športy. Ostrov je tiež známy windsurfingom, množstvom atrakcií a čistou vodou. 

Bazaruto Archipelago, Mozambik - nedotknuté panenské pobrežie sa nachádza ďaleko od pevniny a priťahuje skutočných dobrodruhov. Božská príroda a rôzne aktivity ako rybárčenie, safari, vodné lyžovanie, paragliding či pozorovanie veľrýb a delfínov zaručia zážitok na celý život. 

Menorca, Španielsko - malý ostrov v Stredozemnom mori má asi 120 úžasných pláží a určite patrí k jedným z najviac vzrušujúcich miest zo skupiny Baleárskych ostrovov. Okrem kúpania v krištáľovo čistej vode si môžete vychutnať rôzne aktivity, ako napríklad jazdu na kajaku.
Black Sandy Beaches, the Big Island, Hawaj - čierny piesok je výsledkom neustálej sopečnej činnosti na ostrovoch a niekoľko takýchto pláží sa nachádza aj na Big Islande. Okrem neobvyklej farby sem chodia návštevníci obdivovať aj korytnačky vyhrievajúce sa na slnku. Unikátna pláž poskytuje tiež možnosť kempovania, čiže vzácne korytnačky na čiernom piesku môžete obdivovať aj napríklad počas príjemného obedného pikniku. 

Anse Source d’Argent, La Digue Island, Seychely - kultová pláž, ktorá vyzerá ako v pohľadnice, je dokonalou ukážkou Seychelských ostrovov. Po opaľovaní na jednom bielom piesku si môžete vychutnať teplý Indický oceán a následne obdiovať obrovské žulové balvany roztrúsené po okolí, ktoré tvoria jedinečné zátoky a jaskyne.

Cathedral Cove Beach, Coromandel Peninsula, Nový Zéland - jednu z najkrajších pláži špeciálne milujú najmä fotografi, kvôli jej skalnatým zátokám, ktoré vyzerajú z každého uhlu pohľadu úplne inak, no stále jedinečne. K obľúbeným činnostiam na malebnej pláži patrí aj šnorchlovanie či jazda na kajaku. 
 

Algarve, Portugalsko - nápadné pobrežie sa nachádza v najjužnejšom regióne krajiny a je mimoriadne bohaté  na nádherné vápencové jaskyne a zátoky. Dramatické pobrežie a pieskovcové piliere rastúce priamo z vody môžete objavovať počas romantickej prechádzky po horúcom piesku či plavby loďou. 

Julia Pfeiffer Burns State Park, Big Sur, Kalifornia, USA - toto výnimočné miesto je známe pre McWayove vodopády valiace sa zo strmého útesu a ponárajúce sa priamo do hlbín oceánu. Zátoka je naozaj nádherná, no pre bežných turistov pomerne ťažko prístupná. Obdivovať ju však môžete aj z diaľky počas plavby loďou.

The Jervis Bay, New South Wales, Austrália - pláže v tejto oblasti sú nanajvýš ohromujúce v noci - planktón sa totiž v dôsledku chemických reakcií stal luminiscenčným, preto tieto morské tvory vyžarujú oslňujúco modrú žiaru. Okrem vzácneho prírodného javu je Jervis Bay je obľúbenou turistickou atrakciou, ktorá poskytuje rôzne zábavné vodné športy.

Monika Budayová/placestoseeinyourlifetime.com 

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader