Slovensko / 30. október 2017

Čerstvé paradajky od slovenských farmárov aj v zime

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 30. októbra 2017 (WBN/PR) - Ani zimné obdobie neodradí od dodania kvalitných a čerstvých paradajok na pulty slovenských reťazcov. Kvalita zostáva zaručená. A to aj vďaka technológii, ktorou farmári z OVOZELA disponujú.

Práve investovaním do moderného pestovania sa farmárom z družstva OVOZELA darí udržať si pevnú pozíciu na trhu. Celoročná produkcia pestovateľov OVOZELA je známa slovenským spotrebiteľom už 2 roky. Napriek chladnému počasiu budú cherry paradajky rásť v prirodzenom a čistom prostredí v high-tech skleníkov aj počas zimy. Navyše, družstvo OVOZELA prichádza od novembra s novou exkluzívnou odrodou extra sladkých cherry paradajok pod názvom Bobulienka,.

„Chceme, aby si slovenskí zákazníci zvykli a vracali sa k slovenským produktom, aj vzhľadom k aktuálnemu a medializovanému problému dvojakej kvality a bezpečnosti dovážaných potravín. Na Slovensku sa snažíme pravidelne rozširovať ponuku kvalitnej zeleniny, ktorú si môžu zákazníci zakúpiť čerstvú a chutnú do pár hodín od zberu. Práve vďaka modernému pestovaniu a zachovávaniu najprirodzenejších podmienok pre rastliny, máme na pultoch čerstvé domáce paradajky aj zime,“ povedal Peter Kelemen, spolumajiteľ Farmy Bruty, ktorá je členom družstva OVOZELA.

Moderné high-tech skleníky sú vybavené sofistikovaným softvérom, ktorý museli prispôsobiť slovenským klimatickým podmienkam. Ten s úplnou presnosťou reguluje teplotu, vlhkosť vzduchu
a jeho cirkuláciu. Na základe predpovede počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko prisilné, sadenice prekrýva tienidlom, aby neprišlo k spáleniu. Sadenice sú zavlažované vodou s ideálnym pH. Tá vzniká kombináciou dažďovej vody, ktorá sa zachytáva v zberných nádobách a vody zo studne. Vykurovanie skleníka pracuje na rovnakom princípe ako skleníky na Islande. Na vykurovanie sú využívané iba obnoviteľné zdroje energie. Skleníky sú navyše vybavené difúznymi sklami. Slnečné lúče sa cez ne rozptyľujú a dopadajú ku každej rastlinke.

OVOZELA je združenie slovenských farmárov, ktorí majú farmy v Brutoch, Kameničanoch, Veľkých Zlievcoch, Handlovej a Novákoch s cieľom vypestovať kvalitné prvotriedne ovocie a zeleninu s dôrazom na lokálnosť a s použitím kvalitných sadeníc. Farmári pestujú plodiny za pomoci biologickej ochrany, chrobáčikov, pavúčikov a ich lariev. V jednom skleníku zároveň opeľuje rastliny až 15 000 čmeliakov. Pestovatelia v združení sú držiteľmi prestížneho svetového certifikátu kvality Global G.A.P, ktorý je potvrdením, že farmy pestujú zeleninu podľa prísnych medzinárodne uznávaných predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve.

Kampaň financovaná s finančnou podporu Európskej únie. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - Čerstvé paradajky od slovenských farmárov aj v zime © SITA Všetky práva vyhradené.