Slovensko / 05. apríl 2018

Premiér Pellegrini nesúhlasí s ultimátom pre ministra Druckera v súvislosti s odvolaním Gašpara

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 5. apríla (WebNoviny.sk) - Predseda vlády Peter Pellegrini verí, že minister vnútra Tomáš Drucker je šikovný a zodpovedný a presne vie, čo má kedy urobiť. Ako vo štvrtok ďalej povedal novinárom, mrzí ho, že je na neho pre výmenu policajného prezidenta vyvíjaný enormný tlak. Drucker je podľa premiéra tlačený do rozhodnutia, ktoré by bolo viac emočné ako podložené faktami.


"Nemôžem sa stotožniť s tým, ak niekto dáva ultimátum ministrovi, že má niečo urobiť do zajtra, lebo ak nie, tak potom...Aký je to rozdiel, keď to pán minister spraví o týždeň alebo o 18 dní, keď dôjde k nejakému rozhodnutiu?" vyhlásil Pellegrini s tým, že dávať na zásadné rozhodnutia členom vlády ultimáta nie je správne.

Funkčné obdobie policajného prezidenta

Pellegrini je podľa vlastných slov zástancom toho, aby funkčné obdobie policajného prezidenta po novom presahovalo volebné obdobie parlamentu, "aby sa teda nemohlo nejakým spôsobom vplývať na to, či konkrétne vlády si budú môcť vyberať alebo nevyberať policajného prezidenta, ktorý im vyhovuje." Minister vnútra podľa premiéra naznačil, že podobným spôsobom by sa mal vyberať aj šéf policajnej inšpekcie. Jeho prvé funkčné obdobie by podľa predsedu vlády malo byť polovičné, "aby sa menili nie narovnako s policajným prezidentom, ale v polčase ich funkčných období".

Požiadavka iniciatívy Za slušné Slovensko

Zadefinovať sa podľa Pellegriniho musí aj spôsob výberu viceprezidentov Policajného zboru. Ako dodal, predpokladá, že minister vnútra v krátkom čase detailne predstaví svoje návrhy v tejto oblasti. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara je požiadavkou iniciatívy Za slušné Slovensko. Preto, že minister vnútra Tomáš Drucker tak doteraz neurobil, organizuje iniciatíva aj dnešné zhromaždenia. Zakladatelia iniciatívy tiež odmietli stretnutie s Druckerom s tým, že musí najprv odvolať Gašpara.

Zdroj: Webnoviny.sk - Premiér Pellegrini nesúhlasí s ultimátom pre ministra Druckera v súvislosti s odvolaním Gašpara © SITA Všetky práva vyhradené.