Slovensko / 03. október 2018

Vlci spomaľujú šírenie afrického moru ošípaných, tvrdia ochranári a chcú nulovú kvótu na ich lov

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 3. októbra (WebNoviny.sk) – Pracovná skupina ministerstva pôdohospodárstva už na budúci týždeň rozhodne, koľko vlkov možno na Slovensku v nadchádzajúcej poľovnej sezóne uloviť. Ochranári požadujú tento rok nulovú kvótu, ministerstvo životného prostredia túto požiadavku podporuje.

Argumentujú pritom, že vlci lovom diviakov spomaľujú šírenie afrického moru ošípaných. Diviačia zver totiž predstavuje významnú zložku potravy vlkov, pričom chorých diviakov vlci prednostne likvidujú.

Zákaz lovu vlka dravého

V súvislosti s hrozbou afrického moru ošípaných upozorňujú ochranári, že Slovensko stále nereaguje adekvátnym spôsobom na túto hrozbu z hľadiska preventívnych opatrení. Jedným z kľúčových preventívnych opatrení by mal byť zákaz lovu vlka dravého na celom území Slovenska až do odvolania. V liste ministerstva životného prostredia, ktorý na sociálnej sieti zverejnilo Lesoochranárske zoskupenie Vlk, envirorezort konštatuje, že zastavením lovu vlka dravého zníži populáciu diviačej zveri, a tým i hrozbu rozšírenia prasačieho moru na Slovensku. Envirorezort však zároveň upozorňuje, že zákaz lovu vlka by mohol viesť k zvýšeniu jeho nelegálneho lovu, na čo bude pracovná skupina pri rozhodovaní o kvóre prihliadať. O kvóte lovu vlka rozhodujú zástupcovia ministerstiev životného prostredia, pôdohospodárstva a obrany, Štátna ochrana prírody, Štátna veterinárna a potravinová správa, Lesy SR, Národné lesnícke centrum, Slovenská poľovnícka komora, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, zástupcovia štátnej správy i ochranárske organizácie Lesoochranárske zoskupenie VLK a Slovak Wildlife Society.

Populácia vlkov sa zväčšila

Lov vlka je povolený od 1. novembra do 15. januára. V minulej sezóne bolo usmrtených 40 vlkov a rok predtým 48. Po sprísnení podmienok lovu sa počet usmrtených vlkov pohybuje v posledných rokoch okolo čísla 45. Loviť vlka dravého možno len individuálne, spoločné poľovačky sú zakázané. Loviť môžu len držitelia poľovných lístkov na základe platných povolení na lov. Dnešný stav je podľa ochranárov, ktorí sa snažia o celoročnú ochranu vlkov na Slovensku, úspechom oproti stavu, keď sa po desaťročia každý rok lovilo až 150 vlkov. Podľa odhadov Štátnej ochrany prírody Slovenska sa veľkosť populácie vlka odhaduje na 250 až 300 jedincov, poľovníci však vykazujú oveľa väčšie počty, a to až vyše 1 000 jedincov. Vlka počas lovnej sezóny nie je možné loviť napríklad v územiach s piatym stupňom ochrany či na územiach európskeho významu, kde je táto šelma predmetom ochrany.

Zdroj: Webnoviny.sk - Vlci spomaľujú šírenie afrického moru ošípaných, tvrdia ochranári a chcú nulovú kvótu na ich lov © SITA Všetky práva vyhradené.