Zaujímavosti / 07. apríl 2014

Ako by vyzerala Zem, keby mala prstence ako Saturn?

Veľké hrejúce slniečko, čarovný mesiac v splne, milióny drobných hviezd, oblaky pripomínajúce chlpaté ovečky alebo dúha hrajúca najrôznejšími farbami. Viete si predstaviť, že by sa našej planéte ušlo v slnečnej sústave iné miesto a vďaka tomu by sme na oblohe mohli obdivovať ešte ďalší zaujímavý úkaz?

Ron Miller je výnimočný ilustrátor, ktorý sa špecializuje na neuveriteľné vizualizácie iných svetov. Vďaka nemu teda môžeme vidieť, ako by vyzerala naša Zem, keby mala prstence ako Saturn. Jeho obrázky ukazujú prstenec, ktorý je v takom istom pomere k Zemi, ako je k planéte Saturn ten jeho.

Ron sa snaží, aby jeho obrazy boli vedecky presné, čo platí aj v tomto prípade. Prispôsobuje ich danému miestu na planéte v závislosti od polohy, veľkosti a uhlu. Ľudia z rôznych častí sveta by teda zo zemského povrchu videli na oblohe tento úkaz rozlične. Na jednej časti zemegule by mali možnosť vidieť len tenký pásik hrany prstenca, na inej by sa im zas poskytol pohľad na celú jeho krásu.

Ekvádor - v blízkosti rovníka by ste prstenec mohli vidieť len ako tenký prúžok svetla, ktorý rozdeľuje oblohu od jedného obzoru po druhý.

Guatemala - pravdepodobne najkrajší pohľad by sa nám ponúkol práve v Guatemale, odkiaľ by boli na oblohe najviac viditeľné. Dokonca aj mesiac by tu bol omnoho jasnejší, ako na iných miestach, v dôsledku odrazu svetla prstencov od zeme. Prstence sú natiahnuté cez horizont a šíria sa ďalej po oblohe.

Polynézia - na tomto mieste by sme si mohli vychutnať naozaj zaujímavý pohľad, pretože zem by vrhala tieň na zakrivený prstenec, čím by v jeho strede vytvárala akúsi dieru. Oranžovo-ružové zafarbenie okrajov zemského tieňa by spôsobovalo slnečné svetlo prechádzajúce zemskou atmosférou.

Washington, DC - prstence by na tomto mieste by vládli oblohe počas dňa aj noci aj napriek tomu, že vypĺňajú len časť oblohy. Vo Washingtone začínajú síce klesať pod horizont, stále sú však dominantou oblohy a ponúkajú neuveriteľný pohľad.

Polárny kruh - na tomto mieste len ťažko dosahujú nad obzor, preto z Aljašky vidno len veľmi malú časť, ktorá však osvetľuje pustú krajinu viac ako spln mesiaca. Zaujímavé je, že na rozdiel od slnka alebo mesiaca sa nemenia, sú vždy rovnaké a na tom istom mieste. 

Monika Budayová/planetary.org

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader