Zdravie / 24. september 2019

Ako podporiť detskú imunitu?

Mamičky to určite poznajú. S príchodom chladnejšieho počasia a nástupom detí do školy alebo škôlky sa začína kolotoč ochorení. Deti so slabšou imunitou sa nakazia doslova každým soplíkom! Ak je to podobne aj u vás, mali by ste popracovať na podpore imunity vášho dieťaťa.

Na podporu imunity myslite po celý rok

Ak dieťa začne byť chorľavé a vy si vtedy spomeniete, že by mohlo pomôcť podporenie imunity, je neskoro. Podpora detskej imunity je totiž dlhodobý proces, ktorý spočíva v podstate v zdravom životnom štýle. Čo by ste teda mali robiť? 

1. Dbajte na to, aby dieťa jedlo kvalitnú stravu. Dieťa by malo jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny, no v jeho jedálničku by nemali chýbať ani strukoviny, ryby, vajcia, či kvalitné mliečne výrobky. 

2. Dostatok spánku. Organizmus sa v spánku regeneruje a naberá potrebné sily. Pre malé deti je dostatok kvalitného spánku veľmi dôležitý. Nenechávajte teda deti ponocovať a ak to potrebujú, doprajte im odpočinok aj počas dňa. 

3. Pozor na prehnanú hygienu. Dieťa naučte základným hygienickým návykom, napríklad že po návšteve toalety, po návrate z vychádzky a pred jedlom si musí umývať ruky. Určite to ale nepreháňajte. Neizolujte dieťa od všetkého „špinavého“, napríklad od hliny, piesku, či zvierat. Kontakt s prirodzenými mikróbmi imunitu posilňuje. 

4. Pomôžte imunite v ťažkom období. Počas chrípkovej epidémie alebo pri nástupe detí do školy/škôlky, je vhodné imunitu posilniť aj rôznymi doplnkami výživy. Pomôže vitamín C, hliva ustricová, kolostrum, echinacea, či rakytník. Vhodné sú aj probiotiká, ktoré upravia črevnú mikroflóru a takisto prispejú k zlepšeniu imunity. Kvalitné prípravky, ktoré podporia imunitu vašich detí, nájdete na www.najlekaren.eu. 

5. Trávte s dieťaťom čas vonku. Dieťa musí mať pohyb na čerstvom vzduchu. A to každý deň! Nebojte sa chodiť von aj počas miernych mrazov alebo za sychravého počasia. Dieťa vhodne oblečte a doprajte mu aspoň krátku prechádzku.