Zdravie / 03. august 2020

Ako sa nestať obeťou baktérií vo vašom interiéri?

Šírenie vírusov je v dnešnej dobe alarmujúce, preto je veľmi dôležité dbať na svoje zdravie. Eliminovať cestovanie a sociálne kontakty však už nestačí a musíme dávať pozor aj na to, čo máme v našej domácnosti. A nakoľko najviac času trávime v kuchyni, kde prichádza naše telo do kontaktu s rôznymi baktériami, je dôležité venovať pozornosť nielen tomu, ako je zariadená, ale aj vyčistená a uprataná.

Nesprávne uskladnené a spracované jedlo a nedostatočná hygiena a údržba, je len časť z toho, čo podporuje v tomto priestore vznik a šírenie nebezpečných baktérií, vírusov a parazitov. Ohrozené je potom nielen naše zdravie, ale aj životné prostredie a celá spoločnosť. Nakoniec, posledné dni a výsledky sú toho „najlepším“ dôkazom. 

V dôsledku kontaminovaných potravín zomrie podľa WHO na celom svete každú jednu minútu až 44 ľudí, čo je v prepočte viac ako 20 miliónov za rok. Ak sa nechcete stať obeťou nebezpečných baktérií a vírusov aj vy, venujte osobitnú pozornosť nielen zariadeniu kuchyne, ale aj údržbe, čistote a lepšej hygiene najviac postihnutých miest. Spolu sa pozrieme na to, ktoré to presne sú!

Dajte si pozor na čistý kuchynský drez

Pre mnohých z nás sú stále najlepšou a dostupnou „umývačkou riadu“ naše ruky. Nevýhoda tohto spôsobu čistenia je, že v kuchynskom dreze ostáva zo zvyškov jedla a čistených potravín veľa  patogénnych baktérií, ktoré môžu vstúpiť do tela a spôsobiť zažívacie ťažkosti. Dôkladná údržba a čistenie nevyhnutného doplnku kuchyne špeciálnymi prostriedkami je preto základ. 

Predísť ohrozeniu zdravia vo vlastnom interiéri môžete aj tým, že budete pri zariaďovaní a výbere novej kuchyne venovať pozornosť kompozitným materiálom so špeciálnou povrchovou úpravou, na ktorých sa zvyšky potravín, mastnoty a nečistôt neusádzajú. Mnohé z týchto kuchýň sú vďaka svojej výhodnej cene naozaj dostupné a kvalitné.

Venujte pozornosť potravinám v chladničke

Myslíte si, že nástup chrípky a prechladnutia môže spôsobiť len náhle ochladenie alebo zmena počasia? Omyl! Ak je teplota v chladničke dlhodobo vyššia ako + 4 °C, určite v nej veľmi rýchlo nájdete listériu. Tieto baktérie sa najradšej usádzajú v roztopenej zmrzline, prezretých mäkkých syroch, surovom mäse alebo pripravených šalátoch, ktoré v lete tak milujeme. Príznaky takejto infekcie sú potom veľmi podobné chrípke, čo znamená horúčka, bolesť brucha a slzenie. 

Pre nápravu a prevenciu sa môžete začať naučiť správne využívať jednotlivé oddelenia a police v chladničke, prípade investovať do kúpy tej lepšej, ktorá má funkciu automatickej regulácie teploty v celom jej priestore.

Vyčistite nádoby na uchovávanie ovocia a zeleniny 

Len málo ľudí si kúpi presne toľko zeleniny, koľko plánuje použiť na varenie alebo konzumáciu. Zvyšné ovocie, zelenina alebo surové mäso sú potom nielen zdrojom zbytočného odpadu a plytvania potravinami, ale aj plesní, listérie alebo salmonely. Správnym výberom skladovacích nádob to môžete zmeniť k lepšiemu.

Pozor na kuchynské špongie 

Práve vďaka nim je pre mnohých z nás umývanie riadu a odstraňovanie drobných nečistôt z jeho povrchu veľmi jednoduché, rýchle a efektívne. Platí to ale iba do určitého momentu, pričom tiež záleží od toho, čo všetko touto špongiou čistíme. 

Nebezpečné baktérie sa však hromadia v kuchynských špongiách už po prvom použití. Ak ich preto chcete vydezinfikovať, vložte na chvíľu vlhké špongie do mikrovlnnej rúry, prípadne ich dobre vypláchnite v horúcej vode. Pomôže to zabiť až 99 % choroboplodných zárodkov. 

Dbajte aj na to, aby ste ich využívali na čistenie riadu a neutierali s nimi aj podlahu alebo iné podobné povrchy. Optimálne tiež bude, ak sa ich tiež naučíte častejšie meniť. Nie je to predsa žiadna veľká investícia. 

Dbajte aj na čisté nože, dosky na krájanie a pracovnú plochu kuchyne. Premyslite si tiež, kde bude umiestnený odpadkový kôš. Na biologický odpad používajte kuchynský kompostér a naučte sa v priestore kuchyne dobre vetrať. Práve to sú tie najčastejšie spôsoby a miesta, pomocou ktorých sa môžete ohrozeniu zdravia vo vašom interiéri vyhnúť. Tak na ne nezabúdajte. 

Zdroj obrázka: Daniel Jedzura/Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader