Zaujímavosti / Cestovanie / 19. apríl 2014

Vedeli ste, že v Nigérií existuje obrovský slum postavený na vode?

Na okraji Atlantického oceána v nigérijskom meste Lagos sa nachádza obrovský slum s názvom Makoko. Zaujímavosťou týchto chatrčí je to, že sú postavené na vode.

Táto mestská časť bola založená už v 18. storočí, kedy slúžila ako rybárska dedina. Dnes o rybolove však nemôže byť ani reči. Dôvodom je mastná čierna voda, ktorá už nie je vhodná na chytanie rýb. Vydáva štipľavý zápach, nachádza sa na nej veľká vrstva bielej peny a je znečistená množstvom odpadkov.

Populácia sa skladá hlavne z migrujúcich pracovníkov z krajín západnej Afriky, ktorí sa v Nigérii snažia zarobiť na živobytie. Neexistujú presné čísla, ktoré by uvádzali koľko obyvateľov žije v tejto rozsiahlej, chudobnej štvrti, avšak nejaké odhady predsa len existujú. Dedinka sa rozprestiera na 1 km2 a žije tu asi 150 000 až 250 000 ľudí.

Keďže sa domy nachádzajú na vode, každá rodina vlastní minimálne jedno kanoe. Vďaka nemu sa môžu dostať do mesta alebo deti do školy, ktorá je taktiež na vode.

Škola na vode. Foto: NLÉ architects

Bývanie v týchto slumoch je naozaj katastrofálne. Obyvatelia nemajú súkromie, pretože v jednej miestnosti spí niekedy aj 6 - 10 ľudí. Za špinu a smrad sú zodpovední oni sami, pretože všetok odpad z domácnosti končí vo vode. Najbližší doktor je odtiaľ vzdialený 5 km, preto dávajú obyvatelia prednosť tradičnému liečiteľstvu. 

Foto: yannarthusbertrand2.org

Foto: yannarthusbertrand2.org

Foto: NLÉ architects

Foto: Rainer Wozny

Foto: Heinrich Böll Stiftung

Foto: Heinrich Böll Stiftung

Foto: yannarthusbertrand2.org

Lýdia Tkáčová / amusingplanet.com, theguardian.com / Titulná foto: NLÉ architects

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader