Zaujímavosti / Zdravie / 08. máj 2014

Voda nemusí byť len tekutá. Zjedzte si svoj pitný režim

Naše telo sa zo 60% skladá z vody a bez dostatočného príjmu tekutín nie je schopné správne fungovať. Ako inak ju však doplniť, keď nie pohárom vody?

Často krát nemusí byť jednoduché vypiť niekoľko pohárov vody denne. Keďže asi 20% svojho denného pitného režim prijímame z pevných potravín, časť tekutín teda môžeme aj zjesť. Niektoré druhy ovocia a zeleniny dokonca dokážu hydratovať telo lepšie a efektívnejšie ako obyčajný pohár vody.

Voda pomáha v našom tele prenášať kyslík, tuky a glukózu do pracujúcich svalov, reguluje telesnú teplotu, trávenie a eliminuje odpadové látky. Vďaka prírodným cukrom, aminokyselinám, minerálnym soliam a vitamínom je vhodné „napiť sa“ uhorky či melóna po namáhavom tréningu. Hydratujú telo dva krát efektívnejšie ako voda a súčasne mu dodávajú látky, ktoré počas tréningu stratilo. Ako bonus, s minimom kalórií vás dokonale zasýtia. Snažte sa jesť ovocie a zeleninu pri každom jednom chode. Zasýtia vás, dodajú telu potrebné tekutiny, vitamíny a minerály, pomôžu vám v boji s rôznymi chorobami a k tomu všetkému ešte aj skvele chutia. Uhaste svoj smäd týmito superhydratačnými potravinami, ktoré obsahujú viac ako 90% vody.

Uhorka - obsah vody 96,7%. Táto ideálna letná zelenina má najvyšší obsah vody zo všetkých pevných jedál. Ideálna je do šalátov, s hummusom alebo tzatzikmi. Ak chcete jej hydratačnú moc ešte zvýšiť, urobte si letnú osviežujúcu polievku. Stačí ak ju zmiešate s jogurtom, mätou kockami ľadu a osviežujúca hydratačná polievka, ideálna na teplé letné dni, je na svete. Uhorka je tiež skvelým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, sodíka a iných minerálov.

Ľadový šalát - obsah vody 95,6%. Odborníci nejako špeciálne nevyzdvihujú výhody chrumkavého šalátu, ktorý síce obsahuje menej vlákniny, živín, kyseliny listovej či vitamínu K ako napríklad špenát či rímsky šalát, množstvo vody, ktoré však obsahuje, nie je zanedbateľné. Je totiž najvodnatejšou šalátovou zeleninou vôbec. Keď teda stúpnu teploty, doprajte si hromadu šalátu na svoj sendvič, použite ho ako „tácku“ pre vynikajúci kurací šalát alebo ním nahraďte tortillu či tacos.

Zeler - obsah vody 95,4%. Rovnako ako ostatné potraviny s vysokým obsahom vody, zeler má minimálne množstvo kalórií. Jedna stonka so 6 kalóriami sa však môže pochváliť vysokým obsahom vlákniny a vody, čím zaplní váš žalúdok a zanechá pocit sýtosti. Táto light potravina však nie je výživovo chudobná, obsahuje kyselinu listovú, vitamín A, C a K a tiež neutralizuje žalúdočnú kyselinu či pálenie záhy. Bohatý je tiež na minerálne látky ako sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor, železo a zinok.

Reďkovky - obsah vody 95,3%. Osviežujúca koreňová zelenina, ktorá by vďaka svojej chrumkavej textúre nemala chýbať v žiadnom letnom šaláte. Ponúka zvláštnu sladko-pikantnú chuť a krásnu farbu v malom balení. Čo je však dôležitejšie, je plná antioxidantov, ako je katechín, ktorý sa nachádza tiež v zelenom čaji.

Paradajky - obsah vody 94,5%. Jeden z najobľúbenejších druhov zeleniny, ktorý sa hodí vo všetkých možných formách takmer ku každému jedlu. Či už si ju nakrájate do šalátu, upečiete, udusíte, pridáte do sendviča alebo si na nej len tak pochutnáte v surovom stave, vždy bude skvelým základom alebo doplnkom vášho chodu. Vynikajúca je aj klasika v kombinácii - paradajka, mozzarella a čerstvá bazalka, ktorá vytvorí rýchle chutné predjedlo alebo light večeru. 

Zelená paprika - obsah vody 93,9%. Všetky druhy papriky sa môžu pochváliť vysokým obsahom vody (asi 92%), no zelenej predsa len patrí prvenstvo. Okrem toho obsahuje toľko antioxidantov, ako jej o niečo sladší súrodenci a skvele sa hodí k večeri alebo len tak na zahryznutie, keď vás v neskorých hodinách prepadne hlad.

Karfiol - obsah vody 92,1%. Okrem toho, že tieto bledé kvietky sú nabité vodou, sú tiež plné vitamínom a fytonutriedov, ktoré sú známe znižovaním hladiny cholesterolu či bojom s rakovinou prsníka. Pridajte si ho do šalátov, urobte chutnú polievku alebo si z neho spravte vynikajúci „mozoček“ s vajíčkom.

Vodný melón - obsah vody 91,5%. Ako už samotný názov naznačuje, sladučký melón je plný vody, vitamínu C, betakaroténu, no tiež patrí k najbohatším zdrojom lykopénu. Antioxidantu, ktorý bojuje s rakovinou a obsahujú ho všetky druhy červeného ovocia a zeleniny. Melón ho dokonca obsahuje viac paradajky. Vychutnajte si túto lahôdku napríklad aj v osviežujúcej limonáde. Stačí, ako do džbánu s vodou pridáte kocky melóna, ktorý uvoľní svoju vynikajúcu chuť a potom už len popíjate počas horúceho letného dňa.

Špenát - obsah vody 91,4%. Ako sme spomínali, ľadový šalát obsahuje veľmi veľa vody, no vďaka množstvu vitamínov a minerálov je špenát ešte lepší. Je bohatý na luteín, draslík, vlákninu a kyselinu listovú posilňujúcu mozog. Jedna šálka poskytuje telu až 15% denného príjmu vitamínu E - dôležitého antioxidantu pre boj s voľnými radikálmi.

Karambola - obsah vody 91,4%. Tropické ovocie, pripomínajúce hviezdu, má štruktúru podobnú ananásu a známa je v sladkých ale aj kyslých odrodách. Jej tvar vyzerá skvele ako ozdoba na ovocných koktajloch či dezertoch, no ešte viac oceníme obsah antioxidantov ako epikatechín. Ten pozitívne vplýva na naše srdce a okrem karamboly ho nájdeme tiež v červenom víne, horkej čokoláde či zelenom čaji. Kvôli vysokému obsahuj kyseliny šťavelovej by sa jej však mali vyhýbať ľudia s ochorením obličiek.

Jahody - obsah vody 91,0%. Všetky druhy bobuľového ovocia patria medzi vitamínové bomby s vysokým obsahom vody, no šťavnaté a voňavé jahody sú tým najlepším z nich. Obsah vody v malinách a čučoriedkach sa pohybuje okolo 85%, černice sú na tom o niečo lepšie s 88,3%. Jahody sú vynikajúcim doplnkom dezertov, koktajlov či ovocných šalátov. Ideálnym nápojom po tréningu je smoothie s jogurtom, nabité sladkosťou jahôd, potrebnými sacharidmi, vlákninou a bielkovinami.

Brokolica - obsah vody 90,7%. Rovnako ako karfiol, aj brokolica je vhodný spôsob, ako nahradiť chrumkavé krutóny vo vašom šaláte. Vysoký obsah vlákniny, draslíka, vitamínu A a C a prekvapivo aj bielkovín, robí z brokolice jedinečnú potravinu. A čo viac, táto kapustovitá zelenina obsahuje významné množstvo sulforafanu, silnej zlúčeniny, ktorá odplavuje rakovinotvorné chemikálie preč z tela.

Grapefruit - obsah vody 90,5%. Šťavnaté, kyslo-trpké citrusové ovocie nám okrem hydratácie môže pomôcť aj znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zmenšiť obvod pásu. Látky v tomto ovocí totiž pomáhajú spaľovať tuk a stabilizovať hladinu cukru v krvi, čím znižuje aj chuť na jedlo.  

Baby mrkvičky - obsah vody 90,4%. Poviete si, mrkva ako mrkva? Pokiaľ ide o obsah vody, v tomto prípade to rozhodne neplatí. Baby mrkvičky obsahujú asi o 2% viac vody ako mrkva klasickej veľkosti. Malé sympatické mrkvičky sú veľmi pohodlné na jedenie, priamo z vrecúška si ich môžete ponoriť do guacamole či hummusu, alebo ich jednoducho pridať do šalátu.

Cukrový melón - obsah vody 90,2%. Toto vynikajúce šťavnaté ovocie, nazývané tiež ananásový melón, obsahuje menej kalórií, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Štvrtina melóna obsahuje len 50 kalórií, zatiaľ čo prináša 100% príjem vitamínu A a C. Vďaka svojej sladkej chuti je ideálnym dezertom, ktorý uspokojí chuť na sladké, no môžete si z neho rozmixovaním s jogurtom spraviť zmrzlinu alebo osviežujúcu polievku pridaním pomarančovej šťavy a mäty.

Monika Budayová/health.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader