Zaujímavosti / Videá / 12. máj 2014

Zachráňme planétu pred plastmi výrobou jedlých fliaš

Denne sa vyrobí, predá a v konečnom dôsledku odhodí nekonečné množstvo plastov a plastových fliaš, ktoré ničia životné prostredie a prírodu okolo nás. Ale ako inak teda mať vodu vždy pri sebe, keď nás prepadne smäd?

Len Spojené štáty americké ročne využívanú asi 50 miliárd plastových fliaš na vodu, čo vyžaduje 17 miliónov barrelov ropy. Smutné na tom je, že len menej ako jedna štvrtina týchto plastov je v konečnom dôsledku zrecyklovaná. A to rátame len plastové fľaše v USA. Radšej si ani nechcime predstaviť, aké množstvo plastu je na celom svete. Znečisťujú našu prírodu, okolie, životné prostredie a sú ich plné ulice, lúky aj rieky. Ľudia si neuvedomujú, čo takýmto správaním spôsobujú. Všade počúvame, aký je pitný režim dôležitý. Ako si však nosiť vodu neustále pri sebe, ak sa chceme vyhnúť plastovým fľašiam? S hrnčekom vody po uliciach chodiť pravdepodobne nebudeme.

Yuka Yoneda z z Inhabitat vám ukáže, ako si vyrobiť obal na vodu, ktorý môžete zjesť. Pomocou sferifikácie sa vytvorí kvapalina s mäkkou membránou, ktorú môžete jesť. Proces kombinuje pitnú vodu a alginát sodný, ktorých pochádza z hnedej morskej riasy. Potom, čo sa tieto dve zložky spoja, lyžicu vložíte do kúpeľa laktátu vápenatého, čo je soľ, ktorá môže byť nájdená v rôznych produktoch ako prášok do pečiva, antacidá (lieky) alebo syr. Vo vnútri kúpeľa sa začne tvoriť želatínová membrána, no voda vo vnútri ostáva kvapalná. Výsledkom je osviežujúci nápoj, ktorý nevyžaduje samostatnú nádobu ako je fľaša či pohár. Ak chcete experimentovať aj s inými kvapalinami, tu je návod.

 

Monika Budayová/iflscience.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader