Zaujímavosti / Zdravie / 08. jún 2014

Zlato v škrupinke. Neverte mýtom, že vajíčka sú nezdravé.

Bohužiaľ, mnoho ľudí sa vajíčkam vyhýba v presvedčení, že sú nezdravé a zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Je to však len mýtus, pretože vajíčka patria k najvýživnejším superpotravinám na zemi. Ak ste sa im doteraz vyhýbali, okamžite to napravte a zaraďte ich do svojho jedálnička.

Jedenie vajíčok je skvelým spôsobom, ako podporiť svoje zdravie. Aj napriek mýtu, že môžu za srdcové problémy či infarkt, sú mimoriadne zdravé a výživné. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste sa im určite nemali vyhýbať.

Cholesterol - vajíčka síce obsahujú cholesterol, ale je to HLD cholesterol, čiže ten dobrý. Ich príjem teda nepoškodzuje naše zdravie a nemá žiadnu spojitosť so srdcovými ochoreniami, infarktom či mŕtvicou. Treba mať na pamäti, že cholesterol v potrave nemusí automaticky zvyšovať jeho hladinu v krvi. Pečeň produkuje jeho určité množstvo za deň, no ak ho prijmeme z vajíčok, jednoducho ho vyprodukuje menej.  Veľké vajíčko obsahuje asi 212mg cholesterolu, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky, nikto však nepovedal, že to máte s nimi preháňať. 

Výživná hodnota - vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny na zemi. Je to logické, keďže majú dostatok živín a stavebných látok potrebných pre rast kuriatka. Obsahujú vysokokvalitné bielkoviny, vitamíny, minerály, správne tuky a rôzne stopové prvky. Veľké vajce má iba 77 kalórií - 5g tuku, 6g bielkovín so všetkými 9 esenciálnymi aminokyselinami. Zloženie sa líši od toho, ako boli sliepky kŕmené. Obsahujú tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu triglyceridov, čo je známy rizikový faktor pre ochorenie srdca.

Vitamíny - bohaté sú na vitamíny A, B12, B2, B5, B6, D, E a K. B2 pomáha telu rozkladať potravu na energiu, B12 je dôležitý pre produkciu červených krviniek, A je skvelý pre zrak a E pomáha bojovať s voľnými radikálmi. Tie môžu spôsobiť bunkové a tkanivové poškodenie, ktoré následne vedie k rakovine. 

Minerály - vajíčka sú plné fosforu, železa a zinku. Železo je pre naše telo veľmi potrebné, pri jeho nedostatku sme nevrlí, unavení a upadáme. Zinok udržuje imunitný systém v dobrej forme a pomáha telu previesť potravu na energiu. Fosfor je dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Obsahujú tiež niektoré stopové prvky ako napríklad jód, ktorý je potrebný pre štítnu žľazu.

Rakovina - vajíčka sú vynikajúcim zdrojom cholínu. Ten je často zoskupený s vitamínmi skupiny B a nachádza sa prevažne v žĺtku. Jeho príjem môže až o 25% znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka a mimoriadne dôležitý je aj pre činnosť mozgu.

Zrak - antioxidanty zeaxantín a luteín chránia naše oči pred ochoreniami makulárnej degenerácie či pred vznikom šedého zákalu. Vajíčka obsahujú tiež množstvo vitamínu A, ktorého nedostatok je častou príčinou slepoty.

Sýtosť a chudnutie - konzumácia vajec na raňajky pomáha obmedziť príjem kalórii počas celého dňa. Sú mimoriadne sýte, takže sa jednoducho vyhnete príjmu zbytočných kalórií počas dňa. Vďaka vysokému indexu sýtosti pomáhajú aj pri chudnutí. Budete sa cítiť sýti aj s pomerne malým množstvom prijatých kalórií. Obsahujú len minimálne množstvo sacharidov, takže nezvyšujú hladinu glukózy v krvi.

Bielkoviny a svaly - bielkoviny sú stavebným kameňom ľudského tela. Vajíčka okrem bielkovín obsahujú aj dôležité esenciálne aminokyseliny, ktoré vďaka správnym pomerom pomáhajú telu absorbovať vaječný proteín. Uvarené vajíčko na tvrdo je teda ideálnym zahryznutím po namáhavom tréningu.

Monika Budayová/fitnea.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader