Zaujímavosti / 27. júl 2022

Zostaňte dlhšie sústredení: 5 jednoduchých tipov, ako lepšie študovať a pracovať

Koncentrovaná práca je kľúčom k úspešnému štúdiu či práci. Napriek tomu nad knihami alebo dôležitou úlohou v zamestnaní často nechtiac „spíme“ a nič z toho, čo je nutné dokončiť, nie je na záver dňa hotové. Produktívne využitie nášho času je problémom obrovského množstva ľudí, čo sa ale dá veľmi rýchlo zmeniť.

Nasledujúce tipy a triky by vám v tom mali pomôcť a naučiť vás, ako bez problémov dokončiť nielen náročnú diplomovú prácu.

Vytvorte si písomný plán!

Najčastejším dôvodom, prečo veľa študentov alebo zamestnancov po krátkom čase stráca koncentráciu, je nedostatok odhodlania. Takýto ľudia sa začínajú učiť a pracovať bez toho, aby si najprv určili, čo presne chcú dosiahnuť. Nemajú plán – a preto konajú často s chybami. V tomto stave nie je možná sústredená práca, pretože nie je jasné, na čo sa zamerať.

Preto si pred každou učebnou alebo pracovnou úlohou vytvorte konkrétny písomný plán, bez ohľadu na to, aká bude jeho veľkosť. Podrobne si stanovte, ktoré témy by ste sa chceli naučiť v nasledujúcom čase a ktoré výsledky by sa mali následne zaznamenať. Postačí, ak si zostavíte krátky, ale prehľadný zoznam úloh a poznamenáte si príslušné časové úseky ich dokončenia. Ak si to zapíšete, bude váš plán záväznejší a vypracovanie novej seminárnej práce jednoduchšie!

Učte sa a pracujte postupne!

Ak chcete zostať sústredení po dlhú dobu, neznamená to, že musíte pracovať nonstop. Naopak: bez pravidelných prestávok vaša koncentrácia prudko klesne. Nie je možné dôsledne tlačiť na limit bez toho, aby ste medzi tým odpočívali. Dôležité je len to, aby ste si tieto prerušenia sami určili a cielene využívali.

Takže si zvyknite na učenie alebo prácu po etapách. Rozdeľte si veľké úlohy na malé pracovné intervaly 30 až 60 minút a tieto fázy oddeľte malými prestávkami 5 až 10 minút. Tento rytmus má optimálny vplyv na vašu koncentráciu a zaisťuje, že môžete spojiť veľa produktívnych vzdelávacích jednotiek bez toho, aby ste stratili pozornosť. 

Nerobte všetko naraz

Vaša pozornosť je pominuteľný „tovar“. To znamená, že zmizne tak rýchlo, ako prišla. Jedným z najväčších strojov, ktoré plytvajú pozornosťou, je multitasking. Ak prepínate tam a späť medzi mnohými rôznymi úlohami a aktivitami, v určitom bode už vaše zameranie nebude držať krok s pozornosťou a koncentráciou – a zmizne. Vďaka tomu nebudete sústredení, budete pracovať pomalšie a výsledky budú horšie.

Myslite teda vždy len na jednu vec. Vyhnite sa multitaskingu a namiesto toho zamerajte svoju pozornosť na konkrétnu úlohu. Nikdy neotvárajte niekoľko „stavieb“ súčasne, aby ste neodviedli pozornosť od vášho primárneho cieľa.

Urobte si vedľajší zoznam 

Pri štúdiu ste neustále konfrontovaní s novými nápadmi a impulzmi, ktoré môžu oslabiť vašu pozornosť. Otvorené otázky o látke, možných témach skúšok alebo zaujímavých myšlienkových pochodoch upútajú vašu pozornosť a zaistia, že budete odvádzaní od vášho skutočného projektu. Ak by ste tieto veci robili vždy bezhlavo, vaše štúdium alebo práca by boli všetko, len nie produktívne.

Preto je vhodné si zhromaždiť všetky myšlienky, ktoré sa objavia pri učení alebo práci, na externom, vedľajšom zozname a pracovať s nimi NESKÔR.

Izolujte sa od rušného okolia!

Aby ste ochránili svoje zameranie, niekedy sa musíte stiahnuť a uzavrieť sa pred vonkajším svetom. Choďte do svojej izby alebo do voľného priestoru, zatvorte za sebou dvere, okno, zatiahnite závesy alebo okenice a úplne sa izolujte od svojho okolia. 

Nikto vás nesmie rušiť, pretože pri učení a dôležitej práci nie sú žiaduce žiadne vonkajšie vplyvy. Nasaďte si slúchadlá, aby ste sa chránili pred akustickými rušivými vplyvmi a robte všetko pre to, aby vás nič nerušilo a uvidíte, že vám to všetko pôjde oveľa ľahšie!

D/PR Zdroj obrázka: Nata Bene/Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader