Zaujímavosti / Cestovanie / 09. máj 2014

9 ostrovov, na ktorých by ste žiť nechceli. Ide z nich strach

Ostrov s bielou piesočnatou plážou, tyrkysové more, šum paliem a jemný tropický vánok je určite snom nejedného z nás. Ráno by vás zobudil zvuk rozbíjajúcich a vĺn o útesy, pri osviežujúcom koktajly by ste si užívali horúce slniečko a jediné, čo by vás rozptyľovalo, by bol šum paliem a štebotanie exotických vtákov. Neuveríte, no nie všetky ostrovy na svete vyzerajú takto idylicky. Na týchto ostrovoch by ste pravdepodobne nie len, že nechceli žiť, ale nechceli by ste ich ani len navštíviť.

Clipperton Island - tento koralový ostrov vo východnom Pacifiku sa nachádza asi 1 000 kilometrov od juhovýchodného pobrežia Mexika. Celý je pokrytý koralmi a len niekoľkými zhlukmi trávy a kokosových paliem, čo tvorí celú jeho vegetáciu. Vietor tú fúka v každom smere, na ostrove nie je žiaden zdroj pitnej vody a všade na okolo číhajú vyhladované žraloky. Názov nesie po pirátovi Johnovi Clippertonovi, no oficiálne patrí francúzskemu námorníctvu. V minulosti tu žilo niekoľko žien a mužov, ktorí však boli závislí od zásielok z kontinentu, aby boli schopní prežiť. Všetko bolo v poriadku, až kým sa začala mexická občianska vojna, ktorá nechala ľudí na ostrove na pospas svetu. Bez vody a jedla začali postupne umierať a posledný žijúci muž, Victoriano Alvarez, sa sám korunoval za kráľa a následne vykonával zverstvá na ženách a deťoch, ktoré boli ešte nažive. Tie sa však nenechali naďalej týrať, zabili ho a neskôr boli zachránené. Od vtedy je ostrov neobývaný a jedinými návštevníkmi sú mexickí rybári a francúzske námorné hliadky.

North Sentinel Island - malý ostrov s rozlohou 72km2 sa nachádza v Bengálskom zálive, v súostroví Adamany Islands. Celý je obklopený koralovými útesmi, ktoré ho chránia zo všetkých strán. Čo ho robí tak nebezpečným a desivým sú jeho obyvatelia. Skupinka domorodcov, nazývaná Sentinelese, odmieta akýkoľvek kontakt s cudzími ľuďmi a okolitým svetom. O tomto ostrove existuje len veľmi málo informácií, pretože každý, kto sa pokúsil na ostrov dostať, bol zabitý. Príkladom je napríklad hindský trestanec, nájdený s niekoľkými ranami od šípov a podrezaným hrdlom, alebo dvojica rybárov, ktorá lovila v blízkosti ostrovov. Helikoptéra, ktorá sa snažila dostať k ich telám bola privítaná množstvom šípov. Toto miesto, nedotknuté modernou civilizáciou, je pre všetkých ľudí zakázané. Veď kto by tam už len dobrovoľne chodil. 

Ilha de Queimada Grande - obyvatelia tohto ostrova sú tiež dôvodom, prečo je tak desivý. Sú to však hady. Ostrov sa nachádza južne od Sao Paulo a brazílskym námorníctvom bol zakázaný pre všetkých návštevníkov kvôli obrovskej koncentrácii hadov. Odhaduje sa až 5 hadov na meter štvorcový. Je možné získať povolenie na jeho návštevu, no kto by tam chcel ísť, je otázne. Na ostrove žije zriedkavý druh Bothrops insularis, známy ako zlatá zmija, ktorý patrí k najviac jedovatým druhom na svete a práve „Snake Island“ je jediným miestom, kde sa vyskytuje. Dosahuje veľkosť 70 - 118 cm a v súčasnosti mu hrozí vyhynutie. 

Izu Islands - príbeh súostrovia, nachádzajúceho sa južne od Tokia, je riadený častými sopečnými erupciami. Ostrov bol viac krát evakuovaný v roku 1953 a nedávno v roku 2000. Ľudia sa smeli vrátiť späť len pod podmienkou, že budú nepretržite nosiť plynové masky, kvôli vysokej koncentrácii síry vo vzduchu. Takisto turisti môžu navštíviť toto miesto, platia však pre nich tie isté podmienky, ako pre domorodých obyvateľov - plynové masky. Okrem množstva síry, ktoré dosahuje najvyššiu koncentráciu na svete, je tu aj možnosť občasného zemetrasenia, keďže toto miesto sa nachádza presne v strede troch tektonických dosiek. Rozmýšľate, prečo tam ľudia teda ešte stále žijú? Obyvatelia dostávajú (veľmi malé) množstvo peňazí od vedcov, ktorí sú zvedaví, čo sa s nimi stane v prípade, že strávia svoj život s plynovou maskou na hlave a  toľkým množstvom síry v ovzduší.

Ball’s Pyramid - pomenovaný po poručíkovi Henrym Lidgbird Ballovi, ktorý objavil túto zubatú vysočinu v roku 1788.  Pyramídový ostrov, ktorý je súčasťou skupiny Lord Howe Island blízko Austrálie, je s výškou 562 metrov považovaný za najvyšší morský sopečný komín. Okrem tvarov, ktoré nie sú veľmi naklonené turistickým návštevám, by sa zdalo, že na ňom nie je nič zvláštne. Dôvodom, prečo by ste  ho určite nechceli navštíviť je hmyz nechutne veľkých rozmerov. „Stromový homár“ - Dryococelus australis, aj napriek svojim 15 centimetrom síce nie je nebezpečný, no zobúdzať sa pri ňom by určite nebolo príjemné. Tento zubatý pilier síce nie je ideálnym miestom na bývanie, ponúka však možnosť potápať sa spolu s najrôznejšími druhmi rýb, korytnačiek a morských živočíchov.

Gruinard Island - 1,1 kilometra od severozápadného pobrežia Škótska sa nachádza pokusný ostrov z čias druhej svetovej vojny. Britská armáda tu začiatkom 40tych rokov vykonávala biologické testy na antrax. Aby sa zistili jeho účinky, na ostrov bolo dovezených asi 80 oviec a následne sa odpálili biologické bomby s antraxom. Ovce sa pravdaže infikovali a postupne začali mrieť. Ostrov, na ktorom sa aj po rokoch ešte stále vyskytoval antrax bol síce dekontaminovaný, no stále je jeho návšteva považovaná za mimoriadne nebezpečnú. Kto by ho šiel navštíviť s vedomím, že vdýchnutie antraxu vedie aj napriek poskytnutej liečbe v 95% ku smrti? 

Hashima Island - alebo Gunkanjima, sa nachádza 9 kilometrov od Nagasaki, Japonsko. Tento 6 hektárový ostrov bol kedysi známy svojimi uhoľnými baňami. Počas industralizácie Japonska, keď uhlie nahradila ropa a uhoľné bane sa začali zatvárať, bolo v roku 1974 toto miesto natrvalo opustené. Rysmi „Ghost Island“ sú dnes už len opustené neobývané domy, v ktorých kedysi žili baníci, no kvôli nedostatočnej údržbe sú z nich už len ruiny a život na ostrove nie je možný.

Bikini Atoll - počas druhej svetovej vojny, keď vznikla krvavá bitka medzi USA a Japonskom, sa pre USA stal ostrov miestom testovania nukleárnych zbraní. V rokoch 1946 a 1958 bolo z tejto oblasti vypustených 23 bômb. Či už vo vzduchu, na mori či pod vodou. 

North Atlantic Garbage Island - ostrov sa nachádza medzi Havajom a Kaliforniou a je výsledkom konzumnej spoločnosti v ktorej žijeme. Jeho veľkosť je neznáma kvôli neustálemu rastu. Jeho formovanie závisí od veľkého rotujúceho prúdu vyvolaného silnými pohybmi vetra, ktoré sa na tomto mieste stretajú. Vytvorenie takéhoto druhu ostrova bolo National Geographic predpovedané už v roku 1988, no konkrétne tento bol objavený až v 1997. Z 90% sa skladá z plastov, z ktorých asi 80% pochádza z pevniny a len malé množstvo z lodí. Tento jav je nanajvýš alarmujúci, preto by sme mali byť trošku opatrnejší s našou spotrebou. Všetky odpadky z Ameriky a Číny, ktoré sú hodené do vody, prúdy v oceáne pritiahnu na jedno miesto a po nahromadení vytvoria ostrov o veľkosti Texasu. Ešte horšia je skutočnosť, že plasty nie sú biologicky rozložiteľné, takže sa len delia na menšie časti veľkosti planktónu, ktoré nič netušiace ryby požierajú mysliac si, že je to potrava. 

Monika Budayová/therichest.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader