Zdravie / 09. apríl 2020

Dôležitá je ochrana zdravých obyvateľov v uzatvorených osadách, uviedla ombudsmanka

                
                
                
                    
                
                
                9.4.2020 (Webnoviny.sk) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová považuje za prvoradú ochranu zdravých obyvateľov, ktorí ostali uzavretí v osadách. Ombudsmanka to uviedla v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Viac o téme: Koronavírus

Ombudsmanka uvádza, že z medializovaných informácií jej nie je jasné, akým spôsobom chce krízový štáb chrániť nenakazených obyvateľov osád, ktorí v nich ostali uzavretí. Listom sa preto obrátila na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby jej vysvetlil, ako bude krízový štáb postupovať v prípade ochrany zdravých obyvateľov v osadách.

Otázka hromadného výskytu

Otázka, ktorou je potrebné sa zaoberať, je, či skutočne hovoríme o hromadnom výskyte, pretože plán ústredného krízového štábu počíta s možnosťou uzatvorenia osád až v prípade dosiahnutia desiatich percent potvrdených prípadov nákazy v osade. Také počty nakazených medializované informácie nepotvrdili,“ povedala ombudsmanka Mária Patakyová. Súčasná situácia v nej vzbudzuje otázku, či Ústredný krízový štáb SR vykonal správne opatrenia. Uzavretie osád podľa Patakyovej chráni navonok ostatné obyvateľstvo pred šírením nákazy. „Z medializovaných informácií som však nezistila, akým spôsobom bude zabezpečená ochrana tých, ktorí ostali uzavretí v osadách. Nemám informácie, kam boli umiestnené pozitívne testované osoby, či a akým spôsobom sa zisťoval okruh osôb, s ktorými sa pozitívne testované osoby stýkali a aký je ďalší plán zabezpečenia izolácie a karantény všetkých osôb, ktoré môžu byť zdrojom nákazy,“ dodala ombudsmanka.

Mimoriadna situácia

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. Vláda SR tiež pristúpila k vyhláseniu núdzového stavu pre celý sektor zdravotníctva a sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Zatvorené sú predškolské a školské zariadenia, maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami. Zaviedla sa povinnosť nosiť rúško všade mimo svojej domácnosti. Počas veľkonočných sviatkov platí s istými výnimkami zákaz vychádzania. Na Slovensku bolo vo štvrtok celkovo 701 potvrdených nakazených a dve úmrtia v dôsledku choroby Covid-19.

Zdroj: Webnoviny.sk - Dôležitá je ochrana zdravých obyvateľov v uzatvorených osadách, uviedla ombudsmanka © SITA Všetky práva vyhradené.