
BRATISLAVA 5. marca 2018 (WBN/PR) - 2 829... Presne toľko porcií pripravil pre žiakov a študentov šéfkuchár METRO Vojto Artz a jeho tím počas tohoročného turné po školách. Cieľom veľkoobchodu METRO bolo priblížiť deťom a mládeži zdravý spôsob stravovania. V 6 školských zariadeniach na celom Slovensku kuchári METRO akadémie pomáhali s prípravou jedál, pričom veľkoobchod dodal potrebné suroviny. Tie sa rátali aj na stovky kg rybieho mäsa, kuskusu, zemiakov, zeleniny a iných prísad podľa receptov Vojta Artza. Z hľadiska počtu navarených porcií bol prekročený výsledok z pilotného prvého ročníka. Vtedy sa podarilo dosiahnuť číslo 2 270. Aj v rámci druhého ročníka úspešnej kampane hrala hlavnú úlohu ryba ako zdravá zložka stravy, pretože podľa odborných názorov je jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Žiaci a študenti z rôznych škôl si tak pochutnali na lososovi, sumčekovi africkom, ale aj ostriežovi. „Sme presvedčení, že deti by mali mať na tanieri zdravé a plnohodnotné jedlo, ktoré zároveň chutí dobre. Preto sme sa rozhodli pre kampaň Varíme zdravo pre školy a radi ponúkame inšpirácie smerom k novým trendom s využitím jedinečných surovín a zavedením moderných technologických postupov pri príprave jedál. Chceli sme ukázať, že sa to dá aj v tak náročných podmienkach, akými sú školské jedálne, ktoré si musia strážiť finančné limity, snažiť sa predchádzať plytvaniu s potravinami a zužitkovať všetko dostupné,“ podotkol Martin Krajčovič, PR manažér a hovorca spoločnosti METRO Slovensko.V rámci druhého ročníka kampane METRO Varíme zdravo pre školy sa varilo podľa nasledujúceho harmonogramu:
- 1.2.2018: Spojená škola Tilgnerovej v Bratislave - 650 porcií
- 13.2.2018: internát Technickej univerzity vo Zvolene - 256 porcií
- 14.2.2018: ZŠ Pavla Jozefa Šafárika, Tornaľa - 420 porcií
- 15.2.2018: ZŠ Vendelína Javorku, Žilina - 200 porcií
- 20.2.2018: Spojená škola Slančíkovej v Nitre - 750 porcií
- 23.2.2018: ZŠ Lamač, Malokarpatské námestie, Bratislava - 553 porcií
- SPOLU: 2 829 porcií
Recepty Vojta Artza, podľa ktorých sa varilo v školských jedálňach:
LOSOS S KUSKUSOVYM ŠALATOM „TABBOULEH“
Suroviny:LOSOS | ||
Losos filet trim E ( bez kostí a kože) | ||
Citrónová šťava ( citróny) | ||
Olej | ||
Maslo | ||
Soľ | ||
Korenie mleté čierne | ||
Mletá sladká paprika | ||
Mletá rasca | ||
TABBOULEH | ||
Kuskus | ||
Soľ | ||
Vývar zeleninový | ||
Červená cibuľa | ||
Olivový olej | ||
Šery paradajky | ||
Uhorka čerstvá šalátová | ||
Petržlenová vňať čerstvá | ||
Mäta čerstvá | ||
Čierne mleté korenie |
PEČENÝ OSTRIEŽ S BYLINKOVOU KÔRKOU, STRUKOVINAMI A TALIANSKYM PRELIVOM
Suroviny:RYBA: | |
Ostriež nílsky | |
Olej slnečnicový | |
Soľ kamenná | |
KÔRKA ( KRUSTA): | |
ARO Strúhanka | |
Petržlenová vňať kučeravá | |
Citrón (na kôru) | |
Olej slnečnicový | |
Maslo 82% | |
Soľ kamenná | |
STRUKOVINY: | |
ARO Šošovica | |
Krúpy stredné | |
Soľ kamenná | |
ARO Vajcia | |
Bešamel (vlastná výroba) | |
Petržlenová vňať kučeravá | |
Olej (na vymastenie pekáča) | |
BEŠAMEL: | |
Maslo 82% | |
ARO Múka hladká | |
ARO Mlieko 1,5% | |
Soľ kamenná | |
PRELIV (GREMULÁDA): | |
ARO Olej olivový | |
Cesnak čerstvý | |
Citrón na kôru | |
Petržlenová vňať kučeravá | |
Soľ kamenná | |
DOPLNOK: | |
Citrón |
SUMČEK S GLAZOVANOU ZELENINOU A PUČENÉ ZEMIAKY
SurovinySUMČEK AFRICKÝ | ||
Sumček africký filet chladený | ||
Soľ ( dávka podľa školského predpisu) | ||
Olej | ||
Maslo | ||
Paprika mletá | ||
Rasca mletá | ||
Čierne mleté korenie ( dávka podľa školského predpisu) | ||
GLAZOVANÁ ZELENINA | ||
Koreňová zelenina očistená ( mrkva , petržlen, zeler) | ||
Karfiól | ||
Fazuľka zelená | ||
Špenát listový čerstvý | ||
Soľ ( dávka podľa školského predpisu) | ||
Maslo | ||
POPUČENÉ ZEMIAKY S MASLOM | ||
Zemiaky | ||
Maslo | ||
Soľ (dávka podľa školského predpisu) | ||
Petržlenová vňať čerstvá |
Zdroj: Webnoviny.sk - Druhý ročník kampane METRO Varíme zdravo pre školy bol ešte úspešnejší © SITA Všetky práva vyhradené.
Súvisiace články:

Možno by ste boli radi, keby ma niekto zabil, vyhlásil Fico

Premiér Heger má novú hovorkyňu, s prácou v médiách má dlhoročné skúsenosti