Šport / 15. júl 2018

Foto: „Kockovú“ 9. etapu Tour de France poznačili pády, Sagan vedie bodovaciu súťaž o 81 bodov

                
                
                
                    
                
                
                ROUBAIX 15. júla (WebNoviny.sk) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 5. miesto v 9. etape na 105. ročníku Tour de France, z víťazstva v Roubaix sa tešil Nemec John Degenkolb.

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Sagan si nevylepšil skvelé pódiové skóre na tohtoročnej "starej dáme" (2-3-1), ale naďalej platí, že vo všetkých doterajších individuálnych etapách skončil do ôsmeho miesta. Celkovo sa posunul z 30. na 23. priečku, za "žltým" lídrom Gregom van Avermaetom zaostáva o 3:08 min.

Slovenský rýchlik tímu Bora-Hansgrohe zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže pred Fernandom Gaviriom na 81 bodov. Sagan má po deviatich etapách na konte 299 bodov a nezadržateľne mieri za šiestym triumfom v bodovacej súťaži na TdF.


Organizátori nachystali pretekárom 15 sektorov s kockami rozdelenými do dĺžky 21,7 km. Len tri neboli tie isté ako na slávnej jarnej klasike, ktorú tento rok vyhral práve Sagan. Predtým naposledy bolo viac "pavé" v etape na TdF v roku 1983 v etape z Valenciennes do Roubaix, dovedna 28,4 km a víťazom sa stal Eric Vanderaerden.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Tour de France 2018 (9. etapa): Arrasu – Roubaix (156,5 km) Už po 10 km nedeľňajšej etapy sa ocitol v páde Richie Porte (BMC Racing) a jeden z favoritov na celkový triumf nedobrovoľne opustil pelotón TdF s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti. Riziko prejazdu úsekmi s "pavé" spočívalo najmä v tom, že viaceré kamene boli v zlom technickom stave s rozličnou veľkosťou a hrúbkou. Na zemi sa zo známejších mien postupne ocitli Američan Tejay van Garderen (BMC Racing), Brit Christopher Froome (Sky), Kolumbijčan Rigoberto Urán (EF-Drapac Cannondale), Španiel Mikel Landa (Movistar) či víťaz uplynulých dvoch etáp Holanďan Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo). Až trikrát menil bicykel Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Sagan sa náročným situáciám majstrovsky vyhýbal, pomáhal si aj tým, že sa najtvrdším "kockám" vyhýbal jazdou popri okraji cesty.