Ekonomika / 26. apríl 2018

Grécko ukončí program núdzovej pomoci, podľa Junckera by ho malo opustiť bez rezervného úveru

                
                
                
                    
                
                
                ATÉNY 26. apríla (WebNoviny.sk) - Grécko by o niekoľko mesiacov malo odísť z tretieho programu núdzovej pomoci bez nutnosti rezervného úveru zo strany jeho veriteľov.

Stretnutie ministrov financií

Povedal to vo štvrtok predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Vyjadril sa takto po schôdzke s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom pred stretnutím ministrov financií eurozóny v Sofii, kde šéf gréckeho rezortu financií predstaví plán jeho krajiny na obdobie po skončení programu núdzovej pomoci. "Nebude preventívny úver, pretože musíme urobiť všetko, aby odchod Grécka z programu bol čo najjasnejší a najčistejší," povedal Juncker na spoločnej tlačovej konferencii s Tsiprasom. Grécky premiér uviedol, že jeho krajina je "veľmi blízko k dosiahnutiu a dosiahne to, čo nazývame čistým odchodom".

Tvrdá kontrola výdavkov bude pokračovať

Tsiprasova ľavicou vedená koaličná vláda sľubuje veriteľom, že bude pokračovať v privatizácii infraštruktúry a v tvrdej kontrole výdavkov po skončení núdzovej pomoci koncom augusta výmenou za priaznivejšie podmienky splácania dlhu. Juncker ocenil doterajší pokrok Grécka a poznamenal, že krajina dokázala zmeniť rozpočtový deficit, ktorý bol v roku 2009 vo výške 15,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), na prebytok na úrovni 0,8 percenta HDP v roku 2017.

Zdroj: Webnoviny.sk - Grécko ukončí program núdzovej pomoci, podľa Junckera by ho malo opustiť bez rezervného úveru © SITA Všetky práva vyhradené.