
21.5.2020 (Webnoviny.sk) - Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) považuje dodržiavanie kritéria 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií za neopodstatnené a kontraproduktívne. Toto kritérium bolo definované v opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s rozhodnutím Krízového štábu o spustení tzv. 4. fázy uvoľňovania ekonomiky. Pôvodne mali predstavitelia vlády a hlavný hygienik podľa AHRS deklarovať, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Tak to však podľa AHRS nie je. Agentúru SITA o tom vo štvrtok informoval generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
"Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády a Hlavného hygienika pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky bolo jasne deklarované, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách. Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií preto otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna," ozrejmil Marek Harbuľák.Posledná kvapka v rozhodovaní o prepúšťaní
Táto požiadavka podľa AHRS výrazným spôsobom eliminuje počet zákazníkov v reštauráciách. "Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozostupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia," pokračoval generálny manažér AHRS. Z ekonomického hľadiska uplatnenie plošného obmedzenia podľa AHRS nedáva zmysel pre otvorenie väčšiny prevádzok verejného stravovania. "Takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činnosti," dodal Marek Harbuľák.Žiadajú prehodnotenie tohto pravidla
AHRS preto žiada Krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiada všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky. Asociácia hotelov a reštaurácií SR je dobrovoľnou, nepolitickou, záujmovou a odbornou organizáciou, ktorej cieľom je obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám. Tiež zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.
Zdroj: Webnoviny.sk - Hotely a reštaurácie zaskočila jedna požiadavka hygienikov, ktorú označili za nelogickú a kontraproduktívnu © SITA Všetky práva vyhradené.
Súvisiace články:

USA zredukujú obchodné vzťahy s Ruskom, postavenie krajiny klesá na úroveň Kuby či KĽDR

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti stúpol, na vyplácanie vynaložili viac financií