Svet / 26. september 2018

Krajne pravicová AfD plánuje založiť židovskú sekciu, nie všetci to vítajú

                
                
                
                    
                
                
                BERLÍN 26. septembra (WebNoviny.sk) - Krajne pravicová nemecká politická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) plánuje založiť v rámci svojich štruktúr židovskú sekciu. Jej oficiálne založenie je ohlásené na 7. októbra a má sa volať Židia v AfD.

Táto informácia mnohým v Nemecku nadvihla obočie, keďže AfD je často dávaná do spojitosti s neonacistami a viacerí jej čelní predstavitelia mali v minulosti výroky, ktorými sa snažili bagatelizovať vyvražďovanie Židov Nemcami počas 2. svetovej vojny.


V strane však reálne pôsobia aj viacerí židovskí členovia, ktorých tam podľa názoru agentúry Associated Press (AP) pritiahla zrejme hlavne protimoslimská rétorika strany.

"AfD je jedinou stranou v Nemecku, ktorá si všíma tému antisemitizmu zo strany moslimov bez toho, aby ju trivializovala," vyhlásil v stredu Dimitri Schulz, jeden zo židovských členov AfD, ktorí stoja za za iniciatívou Židia v AfD.

Proti plánu na vytvorenie takéhoto združenia v rámci tejto strany v stredu protestoval Zväz židovských študentov Nemecka. "AfD od nás nedostáva kóšer certifikát," povedala predsedníčka tohoto združenia Dalia Grinfeld. Podľa nej je AfD momentálne vôbec najväčšou hrozbou pre nemeckých Židov. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - Krajne pravicová AfD plánuje založiť židovskú sekciu, nie všetci to vítajú © SITA Všetky práva vyhradené.