Šport / 11. júl 2018

MS vo futbale 2018 (semifinále): Chorvátsko – Anglicko (online)

                
                
                
                    
                
                
                MOSKVA 11. júla (WebNoviny.sk) - V moskovských Lužnikách v stredu spoznáme druhého finalistu XXI. majstrovstiev sveta vo futbale v Rusku (14. júla - 15. júla). Bude ním úspešnejší z dua Chorvátsko - Anglicko. Zápas semifinálovej fázy hrá od 20.00 SELČ a hlavným rozhodcom je 41-ročný Turek Cüneyt Cakir.


Ako referuje web 11v11.com, zo siedmich vzájomných stretnutí vyhrali Angličania v minulosti až štyri, no mementom pre nich aj po rokoch zostáva účinkovanie v kvalifikácii o postup na ME 2008. Chorváti vtedy vyhrali nad Angličanmi v obidvoch dueloch - 2:0 v domácom prostredí aj 3:2 vonku.


Práve prehra v záverečnom zápase eliminácie vo Wembley zahatala "Albiónu" cestu na európsky šampionát v Rakúsku a Švajčiarsku, pre Chorvátov je to dodnes jedno z ich najkrajších víťazstiev. Pamätníkmi tohto súboja vo Wembley sú traja hráči "šachovnicového" tímu - Vedran Čorluka, Luka Modrič a Ivan Rakitič.

MS vo futbale 2018

  • semifinále

Chorvátsko - Anglicko

Góly: Žlté karty: 0 – 0 strely celkovo (na bránu): 0:0 (0:0), rohové kopy: 0:0, držanie lopty (v %): 50 – 50, rozhodcovia: Cüneyt Cakir – Bahattin Duran, Tarik Ongun (všetci Tur.), videorozhodca:  Zostavy: Chorvátsko:  Anglicko: 
"Albión" je známy tým, že na veľké turnaje zväčša prichádza ako s "bubnom na zajace", ale napokon sklamane odchádza "zadným východom". Stalo sa mu to na ME 2016 vo Francúzsku, kde v osemfinále nečakane podľahol Islandu (1:2), aj na MS 2014 v Brazílii, kde v konkurencii Kostariky, Uruguaja a Talianska získal jediný bod a nepostúpil zo skupiny. Tentoraz prišli Angličania do Ruska potichu a postupne sa prehrýzli až do semifinále, čo je najlepší výsledok mužstva z "kolísky futbalu" od MS 1990 v Taliansku, kde skončili štvrtí. Odvtedy bolo maximum "troch levov" štvrťfinále v rokoch 2002 a 2006. Niet divu, že na Britských ostrovoch stúpla eufória a tamojšie médiá už vidia mužstvo trénera Garetha Southgata ako nasledovníkov Geoffa Hursta, Bobbyho a Jacka Charltonovcov či Gordona Banksa z víťazných MS 1966. Balkánci by radi zopakovali nezabudnuteľné MS 1998 vo Francúzsku, kde mančaft trénera Miroslava Blaževiča s hráčmi ako Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanovič či Dražen Ladič ukoristil historické bronzové medaily. V Rusku chcú tento úspech vylepšiť minimálne o jeden stupienok. Súčasný kormidelník "vatrenich" Zlatko Dalič dúfa, že najlepší strelec doterajšieho priebehu MS Harry Kane vyjde v stredajšom semifinále strelecky naprázdno a Chorváti budú oslavovať historický postup do finále. Viac o téme: Majstrovstvá sveta MS vo futbale 2018:

Zdroj: Webnoviny.sk - MS vo futbale 2018 (semifinále): Chorvátsko – Anglicko (online) © SITA Všetky práva vyhradené.