Svet / 05. september 2018

Obvinili dvoch Rusov z otrávenia Skripaľa, Británia však nežiada Moskvu o ich vydanie

                
                
                
                    
                
                
                LONDÝN 5. septembra (WebNoviny.sk) — Britská prokuratúra obvinila dvoch ruských občanov z otrávenia bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije v marci v anglickom meste Salisbury.

Prileteli na ruské pasy

Prokuratúra v stredu uviedla, že Alexandra Petrova a Ruslana Boširova obvinila v neprítomnosti zo sprisahania, pokusu o vraždu a použitia nervovoparalytickej látky novičok. Prokurátorka Sue Hemmingová povedala, že Británia nežiada Moskvu o vydanie dvojice, pretože ruské zákony nedovoľujú vydávanie občanov krajiny. Podľa polície obaja muži, asi štyridsaťroční, prileteli z Moskvy do Londýna na ruské pasy dva dni pred útokom na Skripaľovcov zo 4. marca. Polícia predpokladá, že muži používajú krycie mená a vyzvala verejnosť, aby jej pomohli zistiť, o koho ide.

Odleteli niekoľko hodín po čine

Polícia zverejnila viacero fotografií mužov, ako cestujú cez Londýn do Salisbury medzi 2. a 4. marcom. Muži podľa jej údajov hneď večer 4. marca odleteli späť do Moskvy z londýnskeho letiska Heathrow, teda len niekoľko hodín po tom, čo Skripaľ a jeho dcéra skolabovali na lavičke v Salisbury. Británia vydala európsky zatykač na podozrivých, čo znamená, že ich môžno zatknúť, ak opustia Rusko a priletia do niektorej z európskych krajín. Podľa polície je však "veľmi veľmi nepravdepodobné", že by sa tak v dohľadnej dobe stalo. Londýn viní z tohto činu vládu v Moskve, čo tá opakovane odmieta.

Zdroj: Webnoviny.sk - Obvinili dvoch Rusov z otrávenia Skripaľa, Británia však nežiada Moskvu o ich vydanie © SITA Všetky práva vyhradené.