Ekonomika / 12. jún 2018

Osoby s ŤZP neprídu o príspevok na kompenzáciu, ak podľa návrhu Bašistovej študujú v zahraničí

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) - Obdobie, počas ktorého sa osoba s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) môže zdržiavať mimo územia SR bez toho, aby sa jej poskytovaný príspevok na kompenzáciu odňal a jeho výplata zastavila v prípade, ak sa takáto osoba zdržiava mimo pre štúdium, sa predĺži na 303 dní.

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu predsedníčky parlamentného výboru pre sociálne veci Aleny Bašistovej k novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Parlament o novele diskutuje na aktuálnej schôdzi v druhom čítaní.

Ustanovenie bol diskriminačné

Ako objasnila Bašistová, o príspevok prišli osoby vtedy, ak sa mimo SR zdržiavali viac ako 60 po sebe nasledujúcich dní. "V tomto prípade zákon nezohľadňoval dôvod zdržiavania sa v zahraničí. Pre ŤZP osoby, ktoré sa zdržiavajú v zahraničí napríklad z dôvodu Erasmus pobytu alebo štúdia na VŠ v zahraničí (čo i len v ČR) bolo toto ustanovenie diskriminačné, keďže ich nútilo vybrať si medzi štúdiom alebo pre nich životne nevyhnutným príspevkom na osobnú asistenciu," zdôvodnila. Parlamentný výbor pre sociálne veci odobril v pondelok viaceré zmeny v novele zákona o peňažnom príspevku na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Ako uviedol na tlačovej konferencii poslanec Robert Fico (Smer-SD), sadzba za hodinu osobnej asistencie sa zvýši o jedno euro z pôvodného návrhu 2,82 eura na 3,82 eura. "Sme všetci presvedčení, že takéto navýšenie sadzby za hodinu osobnej asistencie trochu zatraktívni toto náročné povolanie," povedal.

Novela strany Smer-SD

Zvýšiť by sa mala aj hranica ochrany príjmu fyzickej osoby s ŤZP pri príspevku na opatrovanie zo súčasného 1,7-násobku sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu na dvojnásobok. Porastie aj príspevok na opatrovanie v prípade, keď rodič v produktívnom veku opatruje svoje ŤZP dieťa, zo súčasných 49,8 eura mesačne na 100 eur. "Rušíme krátenie peňažného príspevku na opatrovanie, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne," priblížil Fico. Úplne sa zruší limit príjmu pri peňažnom príspevku na osobnú asistenciu. V súčasnosti sa príspevok na osobnú asistenciu alikvotne kráti, ak príjem ŤZP - posudzovanej ako jednotlivca - presiahol štvornásobok životného minima. "Hovoríme o balíku okolo 40 miliónov eur na budúci rok pre osoby, ktoré sú zdravotne ťažko postihnuté. Je to nárast, ktorý je evidentný. Som veľmi rád, že keď sa slovenskej ekonomike darí a máme možnosť prijímať rôzne významné sociálne opatrenia, ktoré majú zvyšovať životnú úroveň, že sme schopní prijímať aj rozhodnutia vo vzťahu k ľuďom, ktorí to nepochybne potrebujú," povedal Fico.

Zdroj: Webnoviny.sk - Osoby s ŤZP neprídu o príspevok na kompenzáciu, ak podľa návrhu Bašistovej študujú v zahraničí © SITA Všetky práva vyhradené.