Slovensko / 14. apríl 2018

Použitie chemických zbraní je neprípustné, reaguje premier Pellegrini na útok spojencov v Sýrii

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 14. apríla (WebNoviny.sk) - Akékoľvek použitie chemických zbraní voči civilnému obyvateľstvu je neprípustné a za žiadnych okolností neakceptovateľné. Uvádza sa to v stanovisku predsedu vlády SR Petra Pellegriniho k situácii v Sýrii, ktoré agentúre SITA poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Zásah spojencov v Sýrii vníma Pellegrini predovšetkým ako výstrahu a snahu zamedziť ďalším takýmto útokom. “Musíme však vyvinúť všetko diplomatické úsilie, aby sme vždy mohli uprednostniť mierové riešenia konfliktov pred vojenskými,“ uzatvára stanovisko predsedu vlády.


Spojené štáty, Francúzsko a Británia zaútočili nadránom na tri ciele na západe Sýrie. Podľa zástupcov Pentagonu bol útok namierený proti programu vývoja a výroby chemických zbraní zo strany sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Strely smerovali na vedecko-výskumné stredisko v oblasti Damasku, ktoré bolo údajne centrom výskumu, vývoja, výroby a testovania technológií chemických a biologických zbraní.

Druhým cieľom bol sklad chemických zbraní západne od mesta Homs a tretím sklad zbraňového príslušenstva a zároveň dôležité veliteľské stanovište tiež západne od Homs. Svoju podporu akcii vyjadrili Európska únia, Nemecko, Izrael a ďalší spojenci. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - Použitie chemických zbraní je neprípustné, reaguje premier Pellegrini na útok spojencov v Sýrii © SITA Všetky práva vyhradené.