Ekonomika / 02. september 2018

Pravidelné prehliadky a údržby sú potrebné na všetkých mostoch, tvrdí Slovenská správa ciest

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 2. septembra (WebNoviny.sk) - Pravidelný dohľad je podľa Slovenskej správy ciest (SSC) potrebný na všetkých mostoch, nielen na mostoch z predpätého betónu.

Z tohto dôvodu cestári kladú dôraz na plnenie podmienok v technických predpisoch Ministerstva dopravy a výstavby SR, konkrétne pre prehliadky, údržbu a opravy mostov na cestných komunikáciách.

Stav novopostavených mostov sledujú stále zariadenia

Konštrukciu z predpätého betónu mal aj nedávno zrútený diaľničný most v talianskom Janove."Prehliadkovú činnosť, hlavné a mimoriadne prehliadky mostov môžu vykonávať iba pracovníci s potrebnou praxou a vzdelaním v zmysle požiadaviek ministerstva dopravy a výstavby," informovala agentúru SITA hovorkyňa SSC Lucia Karelová. "V prípade zisťovania stavu predpínacích lán, zainjektovanie, korózia, stav kotiev, napätosť je zvyčajne zabezpečovaná diagnostika za pomoci potrebných vyhodnocovacích prístrojov cez externé firmy," uviedla Karelová. Novopostavené mosty sú podľa nej už v súčasnosti opatrené stálymi zariadeniami na sledovanie stavu konštrukcie.

Vo veľmi zlom stave tridsať mostov

Z 1 787 mostov na cestách prvej triedy v správe SSC je z predpätého betónu 452 mostov, teda 25,3 %. Z nich je 75 mostov z predpätého betónu monolitického z rokov 1957 až 2016 a 377 mostov z predpätého betónu prefabrikovaného z rokov 1936 až 2017. Z mostov z predpätého betónu je v zlom stave 55 mostov (12,2 % z týchto mostov), vo veľmi zlom 29 (6,4 %) a v havarijnom stave tri mosty (0,7 %). Bez určenia stavu je sedem týchto mostov, podľa cestárov môže ísť o novovybudované mosty. Z celkového počtu mostov v pôsobnosti SSC je v nevyhovujúcom stavebno-technickom stave 373 mostov (20,9 %). V zlom stave je 236 mostov (13,2 %), vo veľmi zlom 120 (6,7 %) a v havarijnom sedemnásť mostov (1 %).

Zdroj: Webnoviny.sk - Pravidelné prehliadky a údržby sú potrebné na všetkých mostoch, tvrdí Slovenská správa ciest © SITA Všetky práva vyhradené.