Slovensko / 21. apríl 2021

Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla

                
                
                
                    
                
                
                21.4.2021 (Webnoviny.sk) - Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly,  stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení. 

Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Heineken vám preto prináša jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:

Technika prípravy jedál

Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).

Intenzita chutí

Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno "predbehne" druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.

Dopĺňanie chutí

Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.

Kontrast chutí

Kontrast je prípadom "navzájom sa priťahujúcich protikladov". Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.

Čistenie

Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Chuťový segment piva Technika prípravy jedla Jedlo
 Sladké a ovocné Jemná. Surový stav, parenie, fritovanie. Sladké a ovocné; Korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá.
 Ľahké sladové Veľmi jemná. Surový stav, parenie, varenie Fritovanie Ľahké  jemné jedlá, Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky.
Sladové horké Stredne intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie. Slané a korenisté Ryba,  mäso, Zelenina.
Intenzívne horké a chmeľové Stredne až intenzívna. Grilovanie, vyprážanie, pečenie Slané, mastné,  korenisté, Mäso  zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit
Plné sladové Intenzívna. Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie. Pečené alebo opekané. Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou
 Pšeničné a korenisté Stredná až intenzívna, Opekanie, dusenie, barbecue. Umami (ázijské jedlá), Bylinky; Hydina, zelenina.
 Pražené a čokoládové Intenzívna. Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, Grilovanie, barbecue. Opekané, zemité, Komplexné. Mäso, Dezerty.
Informačný servis

Zdroj: Webnoviny.sk - Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla © SITA Všetky práva vyhradené.