Slovensko / 25. február 2020

Prezidentka má oznámiť Rade Európy neplatnosť Istanbulského dohovoru na Slovensku, žiada SNS

                
                
                
                    
                
                
                25.2.2020 (Webnoviny.sk) - Slovenská národná strana (SNS) vyzvala prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby neodkladne a urýchlene konala a oznámila Rade Európy, že Istanbulský dohovor na Slovensku účinný a platný nebude. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v utorok odmietli Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, ktorý je známy aj ako Istanbulský dohovor. Hlasovalo proti nemu 96 zo 113 prítomných členov zákonodarného orgánu.

„Som rada, že sa nám tento proces podarilo ukončiť. Ďakujem všetkým poslancom, ktorí sa postavili za všetky tie veci, ktoré vyznáva veľká časť väčšinového obyvateľstva na Slovensku," doplnila poslankyňa za SNS Eva Smolíková.

Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru.

Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - Prezidentka má oznámiť Rade Európy neplatnosť Istanbulského dohovoru na Slovensku, žiada SNS © SITA Všetky práva vyhradené.