
BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) - Hlavný hygienik SR Ján Mikas v súvislosti s podozrením na spracúvanie mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku upozornil všetkých prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania v SR, aby pri nákupe mäsa kládli dôraz na pôvod mäsa.Odoberanie zdravotne bezpečného mäsa
Vo svojom vyhlásení odporučil, aby prevádzkovatelia odoberali len zdravotne bezpečné mäso od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa na slovenský trh. Ján Mikas vyzval aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR, aby zvýšili kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa v zariadeniach spoločného stravovania a zamerali sa najmä na priame dodávky mäsa z Poľska, ale i nakupované v predajniach mäsa. Rizikovejšie môžu byť pohraničné oblasti.Situáciu pozorne monitorujú
V prípade zistenia akýchkoľvek nedostatkov v problematike deklarovania pôvodu hovädzieho mäsa alebo podozrenia na narušenú zdravotnú bezpečnosť mäsa sa bude postupovať v súlade so zákonom o potravinách. "Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR situáciu pozorne monitoruje a je v kontakte so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR. Doposiaľ neboli prijaté žiadne oficiálne informácie od ŠVPS o dodaní inkriminovaného mäsa na trh v Slovenskej republike," uviedol ÚVZ. Ak takúto informáciu úrad získa, bude o tom prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania informovať aj prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
Zdroj: Webnoviny.sk - Pri nákupe musíme klásť dôraz na pôvod mäsa, radí hlavný hygienik pre škandál poľských bitúnkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Súvisiace články:

Europoslanci rokovali o novej reforme dane z pridanej hodnoty, na výber mali dva návrhy

Slovensko má podľa expremiérky Radičovej zásadné problémy na úrovni regiónov