Slovensko / 02. október 2018

SaS v kauze únosu Vietnamca volá po väzobnom stíhaní Kaliňáka s Čulákom a chce Sakovej hlavu

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 2. októbra (WebNoviny.sk) - Svedectvo slovenských policajtov podľa opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) potvrdzuje verziu, že vietnamská delegácia využila svoju krátku návštevu Slovenska v júli minulého roka na prepravu uneseného Trinh Xuan Thanha.

SaS to uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Ako uvádzajú liberáli, na slovenskej strane sú podozriví z napomáhania, respektíve zahladzovania tohto trestného činu bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, vtedajšia štátna tajomníčka a dnes ministerka vnútra Denisa Saková a šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák.

Ťažký konflikt záujmov

„Ministerka Saková sa ocitla v ťažkom konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania a preto by mala funkciu dobrovoľne opustiť a netlačiť premiéra Petra Pellegriniho k tomu, aby rozhodnutie urobil za ňu,“ píše sa v stanovisku, pod ktorým sú podpísaní predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová. [xml_related id="1288825" style="media" /] „Svedectvo slovenských policajtov v kontexte toho, že sa predstaviteľom štátu darilo rok ututlávať unesenie vietnamského občana Thanha cez slovenské územie, a to dokonca slovenským vládnym špeciálom, dáva do popredia potrebu väzobného stíhania Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka,“ dodali. Strana SaS zároveň oceňuje policajtov, ktorí aj oficiálne popísali to, čo pred rokom videli. [xml_related id="1283555" style="media" /] „Ich svedectvo pomáha presadiť spravodlivosť a napraviť aj reputačné škody, ktoré svojimi lžami a zavádzaním napáchal zvlášť bývalý minister vnútra Kaliňák,“ uzavreli liberáli.

Začali trestné stíhanie

Denník N v pondelok informoval o tom, že dvaja policajti vypovedali pred slovenskými vyšetrovateľmi, že na letisku videli, ako vlečú do nášho vládneho lietadla vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha. Pre agentúru SITA v utorok  potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek informáciu, že v prípade údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thana bol vydaný pokyn na začatie trestného stíhania. [xml_related id="1283326" style="media" /] "Dozorujúci prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom," uviedol. Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori. Vietnamec bol údajne unesený ešte počas minulého leta pomocou slovenského vládneho špeciálu. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) akúkoľvek úmyselnú účasť Slovenska odmieta. Kauzu údajného únosu od 3. augusta tohto roka vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní. Na prípade spolupracuje aj Generálna prokuratúra SR spoločne s nemeckými a českými kolegami.

Zdroj: Webnoviny.sk - SaS v kauze únosu Vietnamca volá po väzobnom stíhaní Kaliňáka s Čulákom a chce Sakovej hlavu © SITA Všetky práva vyhradené.