Slovensko / 02. október 2018

Stal sa zločin a slovenská polícia sa len prizerala. OĽaNO vyzýva ministerku Sakovú, aby odstúpila

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 2. október (WebNoviny.sk) – Na svedectvo dvoch policajtov, ktorí vypovedali v prípade údajného únosu Vietnamca slovenským špeciálom reagovala aj Veronika Remišová z hnutia Obyčaní ľudia a nezávislé osobnosti.

Žiadajú nezávislé vyšetrovanie

Opozičné hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti sa domnieva, že únos Vietnamca nebolo možné zrealizovať bez pomoci zo slovenskej strany. Hnutie navyše vyzýva ministerku Sakovú, aby odstúpila z funkcie. [xml_related id="1288825" style="media" /] "Dnes je takmer isté, že sa stal závažný trestný čin. Slovenská polícia sa len prizerala. Neverím, že niečo také by sa mohlo stať bez účasti nejakého vysokopostaveného človeka v štruktúrach ministerstva vnútra. Je dôležité, aby polícia a prokuratúra tento trestný čin vyšetrili bez ohľadu na koho z koaličných strán padá podozrenie a zodpovednosť za únos," uvádza opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca hnutia Matúš Bystriansky. [xml_related id="1283555" style="media" /] "Vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby odstúpila. Občania Slovenska si nezaslúžia, aby bol majetok štátu zneužitý na operácie cudzej služby a koaliční predstavitelia poškodzovali dobré meno Slovenska a klamali našich kľúčových partnerov," doplnila Remišová.

Vyšetrovanie posunuli výpovede policajtov

Denník N v pondelok informoval o tom, že dvaja policajti vypovedali pred slovenskými vyšetrovateľmi, že na letisku videli, ako vlečú do nášho vládneho lietadla vietnamského štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha. Pre agentúru SITA v utorok potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek informáciu, že v prípade údajného únosu Vietnamca Trinh Xuan Thana bol vydaný pokyn na začatie trestného stíhania. [xml_related id="1283326" style="media" /] "Dozorujúci prokurátor vydal pokyn na začatie trestného stíhania vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom," uviedol. Prípad na slovenskej strane dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave, na prácu vyšetrovateľov dohliadajú traja prokurátori. Vietnamec bol údajne unesený ešte počas minulého leta pomocou slovenského vládneho špeciálu. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) akúkoľvek úmyselnú účasť Slovenska odmieta. Kauzu údajného únosu od 3. augusta tohto roka vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní. Na prípade spolupracuje aj Generálna prokuratúra SR spoločne s nemeckými a českými kolegami.

Zdroj: Webnoviny.sk - Stal sa zločin a slovenská polícia sa len prizerala. OĽaNO vyzýva ministerku Sakovú, aby odstúpila © SITA Všetky práva vyhradené.