Šport / 17. júl 2018

Tour de France 2018 (10. etapa): Peter Sagan o zelený dres nepríde, „stará dáma“ pokračuje v Alpách

                
                
                
                    
                
                
                LE GRAND-BORNARD 17. júla (WebNoviny.sk) - Pre favoritov na žltý dres sa 105. ročník Tour de France začína až v utorok 17. júla, keď sa pelotón presťahoval do Álp. V náročnom horskom teréne, kde sú pripravené dva dojazdy na vrcholoch stúpaní, strávi pelotón tri dni.

Štyri horské prémie

Utorková 10. etapa s Annecy do Le Grand-Bornard má 158,5 km a cyklisti sa v cieli očakávajú medzi 17.42 a 18.15 SELČ. Prekonať musia štyri horské prémie - jednu "štvorkovú", tri "jednotkové" a najvyšší bod etapy je vo výške 1390 m po stúpaní "Hors categorie".

>>> AKO SÚ BODOVANÉ HORSKÉ PRÉMIE NA TOUR DE FRANCE <<<

Slovenský cyklista Peter Sagan môže rozšíriť svoje bodové konto v súboji o zelený dres na rýchlostnej prémii v Thónes na 29. kilometri. Trojnásobný majster sveta má na čele bodovacej súťaže 299 bodov a pred druhým Kolumbijčanom Fernandom Gaviriom si za prvý týždeň vypracoval náskok 81 bodov.

Lídrom po 9. etapách bol van Avermaet

Úvodných deväť súťažných dní najlepšie zvládol Belgičan Greg van Avermaet z tímu BMC Racing. Na čele poradia mal pred desiatou etapou náskok 43 sekúnd pred druhým Britom Geraintom Thomasom zo Sky, o sekundu viac stráca ďalší Belgičan Philippe Gilbert z družstva Quick-Step Floors. Brit Chris Froome bol ôsmy so stratou 1:43 na van Avermaeta. Na elitných vrchárov však líder tímu Sky stráca minimálne a výraznejšie sa od neho vzdialil iba krajan a tímový kolega Geraint Thomas, ktorý má pred Froomom náskok 59 sekúnd.
V blízkosti Frooma boli aj ďalší ašpiranti na víťazstvo či najlepšiu trojku. Medzi piatym až pätnástym miestom vo výsledkovej listine sa nachádzali Alejandro Valverde, Rafal Majka, Jakob Fuglsang, Adam Yates, Mikel Landa, Vincenzo Nibali a Tom Dumoulin, ktorí boli natlačení v rozpätí tridsiatich sekúnd. Sedemnásty Romain Bardet strácal už 2:32 min, Nairo Quintana figuroval pred 10. etapou na 21. priečke s mankom 2:50 min., o tri sekundy viac zaostával na 22. pozícii Rigoberto Uran a 24. miesto patrilo Danielovi Martinovi s odstupom 3:22 min.

Viac o téme Tour de France 2018



Zdroj: Webnoviny.sk - Tour de France 2018 (10. etapa): Peter Sagan o zelený dres nepríde, „stará dáma“ pokračuje v Alpách © SITA Všetky práva vyhradené.