Šport / 27. júl 2018

Tour de France 2018 (19. etapa): Sagan potrebuje prežiť náročné kopce, bitka o žltý dres vrcholí

                
                
                
                    
                
                
                LARUNS 27. júla (WebNoviny.sk) - Tohtoročná Tour de France sa blíži ku svojmu koncu a do cieľa v Paríži zostáva cyklistom prejsť už iba tri etapy. Piatková 19. je poslednou horskou na 105. ročníku a je to opäť ďalšie peklo v Pyrenejách s legendárnymi stúpaniami Col d'Aspin, Col d'Aubisque a Col du Tourmalet.


Na trase etapy so štartom v pútnickom meste Lourdes, ktorá po 200,5 km končí v Laruns, je spolu šesť horských prémií - dve "štvorky", jedno stúpanie druhej kategórie, jedna "jednotka" a dve horské prémie najvyššej tzv. hors catégorie (HS).

>>> AKO SÚ BODOVANÉ HORSKÉ PRÉMIE NA TOUR DE FRANCE <<<

Najťažší kopec Col du Tourmalet má 17,1 km a priemerný sklon 6,5 percenta. Rovnaký priemerný sklon má aj Col d'Aspin, ale na vrchol to je "iba" 12 km. Stúpanie na Col d'Aubisque je dlhé 16,6 km s priemerným sklonom 4,9 percenta a odtiaľ sa klesá do cieľa, kde sa víťaz očakáva medzi 17.32 a 18.11 SELČ. Na 59,5 km v Sarrancoline je rýchlostná prémia, a ak slovenský cyklista Peter Sagan získa štyri body, prekoná svoj osobný rekord v počte bodov získaných na Tour de France v jednom roku. Jeho osobným maximom v súťaži o zelený dres je 470 bodov. Trojnásobný majster sveta Sagan má na tohtoročnej "starej dáme" zatiaľ 467 bodov a neohrozene kraľuje bodovacej súťaži. Na zisk šiesteho zeleného drese v kariére mu už stačí dôjsť v nedeľu do Paríža, ale má to sťažené zraneniami, ktoré utrpel v 17. etape, keď spadol v zjazde z kopca Col de Val Louron Azet. "Mojim hlavným cieľom je dokončiť Tour de France. Potrebujem prežiť piatkovú etapu a dostať sa do Paríža. Sobotňajšia časovka bude fajn. Najväčšou výzvou preto zostávajú posledné pyrenejské stúpania. Nebojím sa, budem akurát trochu trpieť, to je všetko," povedal Sagan v cieli štvrtkovej 18. etapy.

Viac o téme Tour de France 2018



Zdroj: Webnoviny.sk - Tour de France 2018 (19. etapa): Sagan potrebuje prežiť náročné kopce, bitka o žltý dres vrcholí © SITA Všetky práva vyhradené.