Svet / 02. november 2018

USA obnovujú všetky sankcie voči Iránu, zrušiť ich môže len splnenie troch požiadaviek

                
                
                
                    
                
                
                WASHINGTON 2. novembra (WebNoviny.sk) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa opätovne uvaľuje všetky sankcie na Irán, ktoré sa zrušili na základe jadrovej dohody z roku 2015.

Oznámili to v piatok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a šéf rezortu financií Stephen Mnuchin. Sankcie, ktoré nadobúdajú platnosť od pondelka, sa týkajú iránskeho sektora prepravy a finančného a energetického odvetvia.

Sankcie postihnú krajiny, ktoré nezastavia dovoz iránskej ropy, ako aj zahraničné firmy, ktoré obchodujú s vybranými iránskymi subjektmi. Osem krajín však dostalo výnimku, ktorá im umožňuje dočasne importovať iránsku ropu.

Pompeo a Mnuchin uviedli, že sankcie zostanú v platnosti, kým Irán nesplní požiadavky, ku ktorým patrí zastavenie podpory terorizmu, ukončenie vojenských aktivít v Sýrii a úplné zastavenie vývoja v oblasti jadrovej energie a balistických rakiet. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - USA obnovujú všetky sankcie voči Iránu, zrušiť ich môže len splnenie troch požiadaviek © SITA Všetky práva vyhradené.