Slovensko / 09. august 2018

V prípade únosu Vietnamca je podľa ministerky Sakovej potrebné počkať na závery vyšetrovania

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 9. augusta (WebNoviny.sk) - V prípade údajného únosu Vietnamca slovenským vládnym špeciálom je potrebné podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) počkať na závery vyšetrovania. Povedala to vo štvrtok po zasadnutí brannobezpečnostného výboru, ktorý sa venoval práve tejto kauze.

Vyšetrovatelia konajú

Saková tiež prisľúbila, že dá preveriť, či informácia o hľadanom občanovi Vietnamu bola alebo nebola zadaná v Schengenskom informačnom systéme. Opozičných poslancov súčasná ministerka nepresvedčila, nie je jasné, či Slovensko spolupracovalo pri únose alebo bolo podvedené. Podľa Ľubomíra Galka (SaS) štvrtkové rokovanie výboru ho skôr utvrdilo v tom, že kompetentní v rezorte vnútra o únose Trinh Xuan Thanha vedeli. Saková po rokovaní pripomenula, že je nutné počkať na závery vyšetrovania a nemá právomoci, aby bola detailne informovaná o postupe vyšetrovateľov. “Vyšetrovatelia konajú, prípad bude dozorovať hneď niekoľko prokurátorov, navyše pod dohľadom Generálnej prokuratúry SR tak, aby bol celý proces transparentný a objektívny,” povedala Saková.

Schengenský informačný systém

Najviac rezonovala otázka, či Slovensko malo informácie o hľadanom Vietnamcovi zo Schengenského informačného systému, alebo nie. “Keď sme išli v máji na zasadnutie výboru, tak som vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara poprosila, aby zistil, či bola takáto osoba zadaná v Schengenskom informačnom systéme. Či už ako osoba, po ktorej je vyhlásené pátranie, je monitorovaná alebo nezvestná,” povedala Saková. Gašpar o informácie požiadal úrad medzinárodnej policajnej spolupráce, ktorý v máji tohto roka nenašiel žiadnu stopu o mene Vietnamca v tomto systéme. Saková chce preto požiadať administrátora Schengenského informačného systému o spätné dohľadanie Trinh Xuan Thanha. “Požiadame kompetentných, aby preverili, či toto meno bolo v tomto systéme zadané alebo nie,” povrdila Saková.

Zdroj: Webnoviny.sk - V prípade únosu Vietnamca je podľa ministerky Sakovej potrebné počkať na závery vyšetrovania © SITA Všetky práva vyhradené.