Svet / 18. január 2019

V Štokholme sa konali tajné rokovania zástupcov Spojených štátov a Severnej Kórey

                
                
                
                    
                
                
                KODAŇ 18. januára (WebNoviny.sk) - Vo švédskom Štokholme sa v piatok uskutočnili tajné rokovania na vysokej úrovni medzi vyslancami zo Spojených štátov amerických a Severnej Kórey.

Hovorkyňa švédskeho ministerstva zahraničia Diana Kudhaib uviedla, že na schôdzke sa zúčastnil námestník severokórejského ministra zahraničia Čchö Son-hui, ale ďalšie detaily neposkytla.

"Sú to len rokovania menšieho formátu, na ktorých sa zúčastňujú medzinárodní experti," uviedla. Švédska tlačová agentúra TT informovala, že na rokovaniach boli aj americký osobitný vyslanec pre Severnú Kóreu Stephen Biegun a švédska šéfka diplomacie Margot Wallström.

Švédsko má diplomatické vzťahy s Pchjongjangom od roku 1973 a je jednou z mála západných krajín, ktoré tam majú aj veľvyslanectvo. Štokholm poskytuje pre USA konzulárne služby v Severnej Kórei.

Vlani v marci sa Wallström v Štokholme stretla na rokovaniach so svojím severokórejským rezortným kolegom Ri Jong-hoom. Ich schôdzka predchádzala vôbec prvému stretnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského lídra Kim Čong-una, ktoré sa uskutočnilo v júni v Singapure. 
                

Zdroj: Webnoviny.sk - V Štokholme sa konali tajné rokovania zástupcov Spojených štátov a Severnej Kórey © SITA Všetky práva vyhradené.