Kultúra / 18. jún 2018

Video: Skupina Hrdza zverejnila videoklip k piesni Košieľočka, natáčal sa vo svidníckom skanzene

                
                
                
                    
                
                
                BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) - Slovenská skupina Hrdza predstavila videoklip ku skladbe Košieľočka. Skladba sa na rozdiel od minuloročnej vianočnej piesne Žehnaj dieťa, ktorá vznikla za jeden mesiac, formovala takmer osem rokov.

Upravili pieseň Věneček

"Koncom roka 2010 ma oslovil kamarát z moravskej kapely Dareband Jiří ´Dareba´ Václavík, či by sme nemali záujem upraviť niektorú z jeho piesní. Vybral som si pieseň Věneček, ktorú som hneď prerobil. Slohy boli od začiatku jasné, ale s refrénom som nebol spokojný. Nápad som postupne pretváral a ani som si neuvedomil, ako ďaleko sa za tie roky od pôvodnej verzie posunul," priblížil genézu skladby jej spoluautor a líder skupiny Hrdza Slavomír Gibarti. Námet, réžiu, kameru aj strih klipu skupina zverila známemu tvorcovi slovenských videoklipov Jaroslavovi "Jarisovi" Vaľkovi, s ktorým spolupracovali už niekoľkokrát.

Nosnou témou dialóg

"Momentálne veľa koncertujeme a nemáme takmer žiadny voľný čas, preto nebolo ľahké zladiť termín a miesto natáčania. Pohotovo nám vyšiel v ústrety pán Jaroslav Džoganík, riaditeľ Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku, preto sme klip nakrútili práve vo svidníckom skanzene. Ďalšie dokrútky sa robili na Ranči Pavlovce. Okrem členov skupiny Hrdza v klipe účinkujú aj dvaja mladí talentovaní prešovskí tanečníci, Dominika Grešáková a Dominik Lukáč. Nosnou témou piesne je dialóg medzi mladým mužom a ženou. Milý odmieta svoju milú, lebo musí odísť na vojnu. O vojne sa síce text ani video nezmieňuje, ale ja som to tam cítil od samého začiatku. Skladbe dominujú husle a spev našej speváčky Susanny Jara," priblížil Gibarti. Prešovská skupina Hrdza, známa svojimi autorskými piesňami Na horách (2009), Taká sa mi páči (2013) a ďalšími, v ktorých čerpá zo slovenskej hudobnej tradície, oslávi nadchádzajúci rok 20 rokov na hudobnej scéne. Počas nich vydala tri štúdiovky a momentálne dokončuje nahrávanie nového albumu, ktorého vydanie je naplánované na jeseň tohto roku. Agentúru SITA informoval PR manažér kapely Rado Mešša.


Zdroj: Webnoviny.sk - Video: Skupina Hrdza zverejnila videoklip k piesni Košieľočka, natáčal sa vo svidníckom skanzene © SITA Všetky práva vyhradené.