Slovensko / 26. november 2018

Z lesíka Štrky na okraji Trnavy vznikne nová oddychová zóna s jazerom

                
                
                
                    
                
                
                TRNAVA 26. novembra (WebNoviny.sk) – V lokalite Štrky na okraji Trnavy už môže vzniknúť nová oddychová zóna s umelo vytvoreným jazerom, slnečným kopcom, množstvom zelene, lavičkami a grilom. Mesto Trnava v opakovanom verejnom obstarávaní vybralo dodávateľa prác, zaplatí za ne 301-tisíc eur.

Pôvodné obstarávanie radnica zrušila na podnet Úradu vlády SR pre podozrenie z kartelu. Dvaja uchádzači o zákazku za približne 300-tisíc eur predložili ponuky, medzi ktorými bol rozdiel menší ako tisíc eur. Revitalizácia územia lesíka Štrky má byť financovaná z príspevku Európskeho fondu regionálneho rozvoja a z rozpočtu mesta.

Dominantou bude jazero

Novou dominantou približne trojhektárovej lokality Štrky na severnom okraji Trnavy má byť jazero s hĺbkou vody do dvoch metrov, ktoré bude napúšťané vodou zo studne. Jeho okraje bude tvoriť vodná a močiarna vegetácia, ktorá sa postará o čistenie vody a spevnenie brehov. „Priestor okolo vodnej plochy aj s násypom bude zatrávnený lúčnym porastom prírode blízkeho charakteru. Miestami budú vysadené dlhoveké solitérne stromy a niekoľko menších skupín stromov. Prírodný charakter prostredia bude dotvárať bylinný podrast v okolí chodníkov, ktorý sa spontánne obnoví po presvetlení existujúceho hustého porastu. Ostatné plochy budú ponechané bez zásahu, prevládať v nich bude viacúrovňový porast stromov rôzneho veku s podrastom krov,“ píše sa v projektovej dokumentácii revitalizácie Štrkov.

Náučný chodníkštrk

Ide o územie, v ktorom sa nachádzajú pozostatky lužného lesíka. Časť inváznych a poškodených stromov bude treba vyrúbať, vysadených však bude 120 nových. Súčasťou revitalizácie územia bude aj náučný chodník po okraji lesoparku s ekoostrovčekmi pre huby, hmyz a búdkami pre vtáky a netopiere. Do opakovaného verejného obstarávania sa prihlásila len firma Swietelsky – Slovakia, ktorá pôvodne skončila na druhom mieste. Či sa s niektorými prácami začne ešte v tomto roku alebo až na jar, bude podľa Dušana Béreša z Mestského úradu v Trnave jasné až po stretnutí s predstaviteľmi dodávateľskej firmy.

Zdroj: Webnoviny.sk - Z lesíka Štrky na okraji Trnavy vznikne nová oddychová zóna s jazerom © SITA Všetky práva vyhradené.