Zaujímavosti / 09. september 2024

Aké výhody prinášajú garniže montované do stropu?

Kým väčšina z nás siaha po tradičných garnižiach montovaných do steny nad okno, moderný interiér si žiada niečo viac. Čoraz viac sa preto do hľadáčika interiérových dizajnérov dostávajú stropné garniže. Zistite, aké výhody prinášajú a prečo zvážiť túto možnosť.

Vytvorenie optickej ilúzie

Ukotvenie garniže do stropu opticky zvyšuje výšku miestnosti a vytvára tak pocit vzdušného priestoru. Okrem toho, závesy siahajúce od stropu po podlahu vytvárajú ilúziu väčších okien

Zdôraznite architektonické prvky

Stropné garniže sú ideálne pre zdôraznenie architektonických prvkov, ako sú napríklad arkierové okná – na rozdiel od bežných okien vystupujú z fasády, čím vytvárajú akýsi výklenok a zväčšujú úžitkovú plochu miestnosti. Stropné garniže, v tomto prípade najlepšie koľajničky, sa elegantne zlievajú so stropom a vytvárajú tak zjednotený a estetický dojem, pričom nechávajú vyniknúť architektonickým prvkom. 

Dobre fungujú pre rohové okná či terasové dvere

Rohové okná sú taktiež zaujímavým prvkom interiéru, no nástenné garniže môžu tento vizuálne príjemný vzhľad narušiť. Lepšou voľbou sú preto stropné garniže. Umožňujú plynulé vedenie závesov aj v rohoch. Taktiež umožňujú ľahšie prekryť celé okno, terasové dvere a dokonca aj stenu, ak je to potrebné. Stropné garniže môžete potiahnuť ďalej, viac ako je šírka rámu okna či dverí, vďaka čomu ich jednoducho odtiahnete a nebudú vám brániť vo výhľade

Elegantný vzhľad 

Závesy, ktoré sú spustené zo stropnej garniže pôsobia elegantnejším a sofistikovanejším dojmomLuxusné garniže nájdete či už v tyčovom alebo koľajnicovom prevedení, pričom koľajnicové modely sú často menej nápadné, nejde o rušivý prvok. 

Flexibilita v použití 

Montáž do stropu je ideálna v prípadoch, keď nad oknami nie je dostatok miesta na klasické nástenné garniže. Okrem toho môžu byť tiež využité na oddelenie rôznych zón v miestnosti, ktorú využívate na viacero aktivít (napr. na vytvorenie skrytého pracovného priestoru v spálni) alebo na zakrytie úložných priestorov (napr. ako alternatíva dverí do šatníka). 

(D/PR), zdroj foto: SasinParaska / Adobestock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader