Zdravie / 25. apríl 2024

Ako sa zbaviť nepríjemnej bolesti kolena a krížov bez návštevy lekára?

Je prirodzené, že vplyvom rôznych faktorov naše telo občas postihujú rôzne druhy bolestí, ktoré po čase odznejú. Rovnako tak sa ale veľmi často vkrádajú do nášho života stavy, ktorých sa až tak ľahké zbaviť nie je a vtedy hľadáme pomoc. Napriek tomu, že je nutné v takýchto prípadoch zvážiť konzultáciu s odborným lekárom alebo lekárnikom, niekedy sa dá problém vyriešiť aj bez jeho prítomnosti.

Existuje niekoľko užitočných a bezpečných tipov, ako sa zbaviť bolesti kolena a krížov bez potreby návštevy lekára. Dôležité je, aby ste...

Snažte sa byť viac aktívny

V prípade priamej bolesti nie je táto rada asi ideálna, ale ako prevencia zaručene funguje, takže hýbať by ste sa mali čo najviac. 

Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť predísť nepríjemnej bolesti kolena tým, že posilňuje svaly v jeho okolí, ako aj krížov a zlepšuje ich flexibilitu. Ideálne je začať pomaly a s ľahkými cvičeniami. Skvelá a osožná bude aj „obyčajná“ prechádzka, možno menej intenzívna joga. Záťaž môžete postupne zvyšovať. Nezabudnite aj na pravidelné strečingové cvičenia, ktoré svaly uvoľňujú a zlepšujú rozsah ich pohybu.

Dôležité minerály a vitamíny hľadajte v zdravej strave

Aj správna strava plná dôležitých minerálov a vitamínov môže mať pozitívny vplyv na zdravie vašich kĺbov. Zamerajte sa najmä na potraviny bohaté na vápnik, vitamín D, omega-3 mastné kyseliny a ďalšie živiny, ktoré podporujú zdravie kostí a kĺbov. Nájsť ich môžete v potravinách ako mlieko, ryby, orechy, semená a zelené listové druhy zeleniny.

Na vnútornú bolesť kolena môžete využiť aj neživočíšny biologický chondroitín, ktorý sa výborne vstrebáva a ešte lepšie účinkuje. Náhlej bolesti krížov, kolien a celkovo tela sa tiež môžete vyhnúť aj dostatočným prísunom vitamínov skupiny B, ktoré nájdete nielen vo výživových doplnkoch, ale aj mlieku, vajíčkach, syroch, mäse, v zelenine a ovocí. 

Pokúste sa zmierniť záťaž od vysokej telesnej hmotnosti

Nadmerná telesná hmotnosť môže zvýšiť zaťaženie kĺbov a spôsobiť bolesť v kolenách a krížoch. Takže, nielen pre lepší vzhľad tela, ale aj minimálnu záťaž jeho kostry je dobré pokúsiť sa schudnúť a zmierniť tak tlak na kĺby. Zníženie telesnej hmotnosti môže zároveň výrazne zlepšiť vašu pohyblivosť a zmierniť rôzne iné bolesti a problémy.

Samozrejme, tieto rady majú iba informatívny charakter a nenahrádzajú odbornú lekársku starostlivosť ani liečbu. Pred výberom akéhokoľvek riešenia na zníženie bolesti je lepšie sa poradiť s konkrétnym odborníkom. Aktívny život a zdravá strava sú tiež dôležité veci, ktorými si môžete pomôcť a použiť ako jednoduchú prevenciu pred vznikom viacerých iných ochorení. 

(D/PR), zdroj obrázka: CGN089/Shutterstock.com

Čítaj slovenské správy pohodlne aj v mobile. Stiahni si aplikáciu Slovak news reader